Djokovic keert terug op US Open met moeizame zege

Tennisser Novak Djokovic heeft na zijn afwezigheid van vorig jaar zijn rentree gemaakt op de US Open. De tweevoudig kampioen had het in het snikhete New York niet makkelijk met de Hongaar Marton Fucsovics, maar zette de problemen opzij en won.

Aanvankelijk was er nog weinig aan de hand voor Djokovic, voor wie de US Open vorig jaar het enige Grand Slam-toernooi is dat hij heeft gemist sinds zijn debuut op de Australian Open in 2005. In set twee ging het echter moeilijker: de hitte leek toe te slaan en dat deed ook Fucsovics, die de set won. De Hongaar plaatste in set drie al snel een break, maar Djokovic herstelde zich op 3-4 met twee opeenvolgende breaks, waarna hij in set vier heer en meester was: 6-3, 3-6, 6-4, 6-0.

De wedstrijd werd na de derde set onderbroken door een 'hittepauze' van tien minuten, de eerste dag in de geschiedenis van het Grand Slam-tennis waarin dat was toegestaan. Na afloop vertelde de Serviër dat ze tijdens de pauze niet met leden van hun team mochten praten, waardoor Djokovic en zijn fysio elkaar in de kleedkamer een beetje toe zaten te knikken en knipogen.

Gevraagd naar hoe hij de tien minuten door heeft gebracht kreeg Nole de lachers op de hand. "Marton en ik zaten in een ijsbad, direct naast elkaar, en dat was wel grappig. Je staat dik twee uur lang tegen elkaar te knokken op de baan, de wedstrijd is nog niet voorbij, en dan zit je ineens naast elkaar - volkomen naakt - in een ijsbad. Het was een magnifiek gevoel", lachte Djokovic.

Djokovic schreeuwt het uit na een uitermate vermoeiende partij (Pro Shots/Action Images)
Djokovic schreeuwt het uit na een uitermate vermoeiende partij (Pro Shots/Action Images)

Cilic door na stroeve start
Marin Cilic, de nummer zeven van de plaatsingslijst en US Open-winnaar van 2014, had het even erg moeilijk met Marius Copil. De Roemeen kwam op 5-1, maar daarna was het gedaan: Cilic knokte zich terug met zes games op rij en dus setwinst, pakte de tweede set overtuigend en zag Copil vroeg in set drie opgeven bij een 7-5, 6-1, 1-1 stand.

Alexander Zverev, als vierde geplaatst, had een makkelijke opwarmer - voor zover dat nodig was in de bloedhitte van New York. De Canadees Peter Polansky, voor het vierde Grand Slam-toernooi op rij geplaatst als lucky loser, moest er in anderhalf uur aan geloven: 6-2, 6-1, 6-2.

De als twaalfde geplaatste Spanjaard Pablo Carreño Busta moest even opwarmen tegen Malek Jaziri, maar stuurde de Tunesiër vervolgens overtuigend naar huis: 7-5, 6-2, 6-2. In een Argentijns onderonsje was Diego Schwartzman, als dertiende geplaatst, een maatje te groot voor landgenoot Federico Delbonis, die alleen in de tweede set serieus partij kon bieden: 6-2, 7-6 (6), 6-2.

Nog een opgave
De jonge Zuid-Koreaan Chung Hyeon leek aanvankelijk niet opgewassen tegen Ricardas Berankis, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd het steeds lastiger voor de Litouwer, die zowel last van de hitte als van zijn voet leek te hebben. Bij 4-6, 7-6 (6), 6-0, 2-0 zag Chung zijn opponent de handdoek gooien.

De Fransman Richard Gasquet had het niet heel moeilijk met Yuïchi Sugita, die hij met 6-3, 6-1, 6-3 terug naar Japan sloeg. De Italiaan Marco Cecchinato, na een sterk gravelseizoen als 22e geplaatst, kon de druk van zijn hoge plaatsing ogenschijnlijk niet aan. De Franse veteraan Julien Benneteau was kansloos in set één, maar trok de wedstrijd alsnog naar zich toe: 2-6, 7-6 (5), 6-3, 6-4.