Blanke boeren krijgen het zwaar in Zuid-Afrika

Een wetsvoorstel dat het toelaat dat de Zuid-Afrikaanse regering blanke boeren moet compenseren, zodra zij gedwongen worden land af te staan, is van tafel gegooid. Vanaf nu kunnen de boeren dus op elk moment van hun land gegooid worden, zonder ook maar één cent daarvoor terug te zien. Dit, tot grote vreugde van regeringspartij ANC.

President Cyril Ramaphosa stond totaal niet achter dit wetsvoorstel en is groot voorstander van het van blanken afnemen van landbouw- en veeteeltgrond om het daarna te herverdelen onder de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. "Het onteigenen van land verzekert ons dat de landbouwproductie omhoog zal gaan, voedselveiligheid zal vergroten en het zorgt ervoor dat het land dat ons ooit door apartheid is afgenomen, weer terugkomt bij de rechtmatige eigenaren."

Ongeveer 72 procent van de landbouwgrond in Zuid-Afrika is in handen van blanke boeren, alhoewel zij slechts acht procent van de bevolking van het land vertegenwoordigen. Deze ongelijkheid dient voor zwarte Zuid-Afrikanen als een krachtige herinnering aan de raciale kloof die tussen de zwarten en blanken blijft bestaan, 25 jaar na het einde van apartheid.

Vele critici vinden het afwijzen van dit wetsvoorstel als een vrijbrief voor iedereen om land van de blanke boeren af te nemen. Terwijl het aantal moorden op blanke boeren op het laagste punt sinds jaren staat, vrezen velen dat dit aantal in de komende jaren weer flink omhoog zal gaan.


Docu van Lauren Southern over boerengenocide in Zuid-Afrika (Bron: Youtube)