Franse minister treedt live op radio af

De Franse minister van Ecologische Transitie, Nicolas Hulot, is opgestapt. Hij is het niet eens met het milieubeleid van president Emmanuel Macron en wil niks meer met het kabinet te maken hebben. Opvallend genoeg maakte hij zijn aftreden live op de radio bekend.

"Ik wil mijzelf niet meer voorliegen en heb de moeilijkste beslissing uit mijn leven gemaakt. Ik heb besloten om mij terug te trekken uit de regering", kondigde hij aan, zonder onder meer Macron daar vooraf van op de hoogte te hebben gesteld. 

Hulot is het helemaal zat. Zo werden maandag gesprekken gevoerd tussen de regering en de Franse Jagersbond, waar Macron bij aanwezig was. Een van de besluiten was dat de koste voor een jachtakte ongeveer gehalveerd werden. Dat lobbyisten een grote invloed hebben op het beleid stoot Hulot ook ernstig tegen het zere been.

"We zetten kleine stapjes, maar die zijn niet genoeg", aldus de minister, die zegt niet langer de illusie te willen verspreiden dat de regering significante stappen maakt op het gebied van milieu. Hij gaf nog wel aan respect te hebben voor de president en te hopen dat Macron wat leert van Hulot's plotselinge aftreden.