King de beste op Puerto de Alfacar na vroege vlucht

Benjamin King heeft de vierde etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De renner van Dimension Data maakte deel uit van een vroege vlucht en op slotklim van Puerto de Alfacar was de 29-jarige Amerikaan de sterkste voor Nikita Stalnov en Pierre Rolland. Van de klassementsrenners deed Emanuel Buchmann en Simon Yates de beste zaken. In de laatste kilometers reden ze weg uit de favorietengroep en stegen naar de tweede en derde plaats in het algemeen klassement, waar Michał Kwiatkowski aan de leiding blijft.

Lars Boom was een van de negen vluchters in de kopgroep. Ook de Spanjaard Luis Angel Mate, de leider in het bergklassement was mee, net zoals de nummer twee in dat klassement de Fransman Rolland. De kopgroep kreeg maximaal een voorsprong van maar liefst 9.30 van het peloton, waardoor de kopgroep mocht gaan uitmaken wie de dagzege pakte op de slotklim Puerto de Alfacar, een klim van 12,4 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%.

Bij de tussensprint in Granada op dertien kilometer van de streep reed King samen met Stalnov en Jelle Wallays weg uit de kopgroep. De Belg Wallays moest snel afhaken bij het tweetal.

Rolland ging in de achtergrond in de tegenaanval en kwam snel bij Wallays, en liet hem snel achter. Ondertussen liep de voorsprong van het tweetal snel terug mede dankzij het werk van LottoNL-Jumbo. De Nederlandse ploeg bepaalde het tempo op de slotklim in het peloton, waardoor er een groepje van een twintigtal renners overbleef, maar voor de dagzege kwamen ze te laat.

Rolland bleef lang hangen rond de 25 seconden, maar in de laatste 500 meter leek de Fransman toch de aansluiting te vinden, maar kon net niet de aansluiting maken. In de sprint die volgde tussen King en Stalnov, was King duidelijk te sterk voor de jonge Kazach.

In het peloton had Simon Yates ondertussen zijn versnelling geplaatst. De Engelsman pakte 25 seconden terug op het groepje van de favorieten met daarbij de Nederlanders Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk. Bauke Mollema moest vroegtijdig afhaken en kan een goed klassement vergeten.