Slechtste start in 26 jaar voor Manchester United

José Mourinho was voor de seizoensstart een brok pessimisme en zijn vrees is realiteit geworden na weer een nederlaag.

Nadat de ploeg afgelopen seizoen op de tweede plaats eindigde, stelde Mourinho deze zomer dat hij versterkingen nodig had. De actie op de transfermarkt bleef uit en Mourinho sprak hardop uit dat het een hels karwei zou worden om in de top vier te eindigen.

Manchester begon nog met een moeizame 2-1 zege op Leicester City, maar daarna ging het van kwaad tot erger. Eerst verloor de ploeg verrassend met 3-2 van Brighton & Hove Albion en maandagavond bleek Tottenham Hotspur op Old Trafford met 0-3 veel te sterk voor de zwalkende Red Devils van Mourinho. In de tweede helft opende Harry Kane de score en Lucas Moura maakte de wond nog dieper door David De Gea twee keer te verschalken.

De tweede nederlaag in drie wedstrijden maakt de seizoenstart de slechtste sinds 1992/93, toen de club slechts een punt uit drie wedstrijden haalde. Destijds verloor de ploeg van Sheffield United en van Everton om vervolgens een puntje te scoren tegen Ipswich Town.

Toch is er nog iets van hoop voor de Mancunians. Onder Sir Alex Ferguson vocht de ploeg zich na die dramatische start terug en won uiteindelijk het kampioenschap met tien punten verschil. Of Mourinho dezelfde magie teweeg kan brengen als Ferguson destijds is echter zeer de vraag. Er wordt zelfs al voorzichtig gespeculeerd over zijn ontslag.

Tijdens de afsluitende persconferentie liet Mourinho zich daar woedend over uit. De geagiteerde Portugees toonde het journaille drie vingers. “Weet je wat dit betekent? 3-0. Maar deze vingers betekenen ook drie Premierships. Ik heb meer titels in de Premier League gepakt dan de andere negentien managers in Engeland samen. Drie voor mij en twee voor de andere managers. Respect, respect, respect”, besloot Mourinho, die vervolgens zichzelf herhalend de zaal verliet.