Hoe Jos B. gearresteerd werd

Jos B. bracht de laatste maanden van zijn vrije leven door in een Spaanse ‘retraite’. Hij woonde er in ruil voor werk. De Argentijnse beheerder, Lucas, die samen met zijn vrouw al een jaar of tien mensen op deze manier van onderdak voorziet, had geen flauw idee dat Jos gezocht werd door de politie.

Een voormalige gast, die afgelopen zomer langskwam en aan de praat raakte met B., omdat ze beiden van Nederlandse komaf waren, tipte de beheerder dat B. gezocht werd. Lucas ontving bij de tip ook enkele artikelen over B. en moest de conclusie delen dat het om de gezochte man ging.

Hij tipte op zijn beurt de politie en maakte een afspraak met het arrestatieteam. Omdat er zo’n 50 tot 60 mensen, waaronder veel kinderen op zijn terrein verblijven, wilde de beheerder niet dat de politie hem ten overstaan van hen zou oppakken. Hij lokte Jos mee met de smoes dat ze hout zouden gaan hakken. Een klusje wat hij graag deed.

Eenmaal gearriveerd op een veld in de buurt van het dorp Castellterçol werden zowel Lucas als Jos B. gearresteerd. Dat de Argentijn óók in de boeien werd geslagen was vooropgezet om te voorkomen dat B. zou denken dat hij er in was geluisd. Na zijn arrestatie werd B. overgebracht naar Barcelona, Lucas werd vrijgelaten. 

Vanmiddag werd bekend dat B. vrijwillig meewerkt aan zijn uitlevering aan Nederland, wat zou kunnen betekenen dat hij mogelijk nog deze week op het vliegtuig gezet wordt.

Voetnoot: omdat het een issue lijkt te zijn heeft  FOK! ervoor gekozen om, nu er geen noodzaak meer is om de verdachte op te sporen dan wel aan te houden, de initialenregel weer te handhaven. Het vriendelijke verzoek is om deze keuze niet het bericht te laten overheersen.