Eriksson wint knotsgekke DTM-race, Frijns 4e, Zanardi (51) 5e

Joël Eriksson heeft zijn eerste overwinning in de DTM binnen. De pas 20-jarige BMW-coureur was de beste en meest gelukkige op het natte circuit van Misano in Italië, waar regen voor flink wat chaos zorgde.

De poleposition was voor Loïc Duval, maar de Belg had een uiterst belabberde start en viel twee plekken terug. Edoardo Mortara pakte de leiding bij de start en werd gevolgd door Daniel Juncadella en Duval. Robin Frijns kende een heerlijk begin en schoof van plek vijftien op naar de achtste stek.

De Nederlander reed op de nog lang niet volledig opgedroogde baan ook al vrij snel voorbij Paul di Resta, waarna hij de jacht opende op Nico Müller. Na zes ronden was Juncadella de eerste van de voorste drie die naar binnen kwam, Duval volgde twee ronden later.

Wéér regen
Op dat moment werd duidelijk dat de slicks inmiddels sneller waren dan de regenbanden...tot de hemelsluizen zich openden en het water weer volle bak neerdaalde op het Italiaanse asfalt. Mortara, René Rast, Frijns en Alex Zanardi reden als enigen nog op de regenbanden waar ze op gestart waren, vrijwel alle anderen kwamen gelijk voor de tweede keer naar binnen om terug te schakelen op regenbanden.

Na ruim 20 van de 55 minuten reden Mortara, Rast en Frijns ver voor Zanardi, die op zijn beurt met zijn regenbanden een grote voorsprong had op Eriksson en Duval. Lukas Auer parkeerde zijn auto in het grind en daardoor kwam de safety car de baan op, wat een kleine zeven minuten duurde.

Bij de herstart lag Mortara op kop, voor Rast en Frijns, hoewel onder meer Duval daar met zijn ronde achterstand nog wel tussen reed. De beste positie was wellicht in handen van Eriksson: hij wist nét te voorkomen dat hij op een ronde achterstand kwam, lag zo bij de herstart op plek vijf en was al naar binnen geweest, in tegenstelling tot de vier man voor hem.

De beslissing
Van de top-3 kwam Rast na 23 ronden dan als eerste naar binnen, waardoor Eriksson hem passeerde. Mortara kwam met acht minuten te gaan ook naar binnen en dus kon Frijns - met zeventien seconden voorsprong op Eriksson - voorlopig de leiding pakken. Na 29 ronden en met anderhalve minuut te gaan kwam Frijns dan eindelijk binnen, waardoor hij terugviel naar de vierde plek, met Eriksson als nieuwe leider.

In de laatste ronde kwam Mortara nog ontzettend dicht in de buurt van Eriksson, maar de piepjonge Zweed hield precies genoeg over en boekte zijn eerste overwinning, voor Mortara, Rast, Frijns en de 51-jarige, beenloze debutant Zanardi.

De hoogtepunten van race twee (Bron: YouTube)