Marokkanen boos op verkrachters tiener

Duizenden Marokkanen hebben een petitie ondertekend waarin geëist wordt dat verkrachtingslachtoffers betere bescherming moeten krijgen. Het door meer dan 15.000 Marokkanen ondertekende formulier wordt binnenkort aan de koning van dat land aangeboden.

Aanleiding is de ontvoering en groepsverkrachting dit jaar van een meisje in Oulad Ayad, een klein dorpje 150 kilometer van Marrakesh. Zij werd deze zomer gedurende twee maanden gevangen gehouden en zwaar misbruikt. "Ze werd stelselmatig verkracht door vijftien man, mishandeld, eten en toiletbezoek werd onthouden en ze werd over haar hele lijf getatoeëerd met hakenkruizen en kwetsende teksten", aldus de tekst in de petitie en verklaringen van politie.

"Ik wil gerechtigheid en ze moeten gestraft worden voor wat ze mij aangedaan hebben", aldus het 17-jarige slachtoffer. Inmiddels krijgt het meisje hulp van het Marokkaans Ministerie van Gezondheid om de beste psychische zorg te bieden en haar weer volledig te laten reïntegreren. Inmiddels zijn twaalf mannen voor dit misdrijf gearresteerd.

Activisten zijn al langer bezig om te vechten voor zwaardere straffen voor vrouwenmishandelaars in het Noord-Afrikaanse land, na diverse schrijnende verkrachtigszaken. Een recent onderzoeksrapport laat zien dat meer dan vijftig procent van de Marokkaanse vrouwen slachtoffer zijn van geweld. Werkeloze vrouwen onder de dertig jaar lopen het meeste risico om mishandeld te worden, aldus het Marokkaans nationale veiligheidskantoor.

Eerder dit jaar is een nieuwe wet van kracht gegaan die vrouwen beter zou moeten beschermen, maar voor critici gaat deze wet niet ver genoeg. "Weinig vrouwen zullen onder deze wet bescherming krijgen. De wet vereist namelijk dat de schuldigen door de rechter veroordeeld worden en in de wet is heel weinig geregeld om dit soort mishandelaars actief op te sporen, te arresteren en te veroordelen", aldus Rothna Begum van Human Rights Watch.


Beelden van het jonge slachtoffer (Bron: Youtube)