Viviani sprint naar eerste zege in Vuelta a España

Elia Viviani heeft de derde etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Italiaans kampioen was in de massasprint te snel voor Giacomo Nizzolo en Peter Sagan. Danny van Poppel begon de sprint van ver en kwam niet verder dan een zesde plaats. Michal Kwiatkowski blijft leider in het algemeen klassement.

Nans Peters (AG2R La Mondiale), Pierre Rolland (EF Education First-Drapac), Jordi Simón (Burgos-BH), Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Mate (Cofidis) en Hector Saez (Euskadi-Muria) waren de aanvallers van de dag. Het zestal had al snel een voorsprong van ruim drie minuten te pakken op het peloton.

Mate, de leider in het bergklassement, deed goede zaken voor het bergklassment. De Spanjaard van Cofidis kwam twee keer als eerste boven op een klim en verstevigde zijn leiding in dat klassement. Ondertussen met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong onder de minuut gezakt. Rolland zag het kansloze van de vluchtpoging in en liet zich terugzakken tot het peloton.

Vanuit het peloton was er een tegenaanval van vier renners: Victor Campenaerts, Jelle Wallays (beiden Lotto Soudal), Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) en Alexis Gougeard AG2R La Mondiale). Ze maakte snel de oversteek naar de kopgroep, maar een dagzege zat er niet in. Het peloton liet het verschil nooit hoger oplopen dan vijftig seconden.

Pöstlberger hield het nog het langst vol, maar op zes kilometer was het peloton genaderd en hield hij zijn benen stil. Het werd zoals verwacht de eerste sprint deze Vuelta en daar liet Viviani zijn klasse zien. De Italiaans kampioen van Quick-Step Floors werd perfect naar voren gebracht door Michael Mørkøv, waarna Viviani het afmaakte en zo zijn eerste zege in de Ronde van Spanje boekte. Giacomo Nizzolo eindigde op gepaste afstand op de tweede plaats, Peter Sagan werd derde.