Professor vermoordt vrouw en dochter met yogabal

We durven wel te wedden dat je - behalve als je dit bericht toevallig al gelezen hebt - nog nooit hebt gehoord van een dubbele yogabalmoord. Daar komt nu verandering in en daarvoor danken we professor Khaw Kim-sun van de universiteit van Hong Kong, die tevens anesthesist is.

Een en ander speelde zich af in 2015, maar de rechtszaak is nu in volle gang en dus komen details naar buiten. Een Mini Cooper stond op een mooie dag in de buurt van een bushalte, met de ruitenwissers in volle werking, ook al regende het niet. Een passant dacht dat de vrouw en tienermeisje in de auto in slaap waren gevallen, maar die kwartier later zaten ze nog in precies dezelfde positie en dus werden de hulpdiensten gebeld.

Het was al te laat, in het ziekenhuis werden Wong Siew-fung en haar 16-jarige dochter Khaw Li-ling doodverklaard. Uit een autopsie bleek dat de twee waren overleden door een koolstofmonoxidevergiftiging, ook al zat er geen lek in de auto. Het geurloze en potentieel dodelijke gas bleek uit een yogabal in de achterbak te komen en die bleek daar neer te zijn gelegd door meneer Khaw Kim-sun, de professor en tevens man en vader van de twee slachtoffers.

Volgens aanklager Andrew Bruce pompte de 53-jarige Khaw het gas in de bal, sloot hij deze af en plaatste hij de bal in de achterbak, op dusdanige wijze dat de bal langzaam leeg zou lopen. Het plan was wel degelijk om zijn vrouw te vermoorden, maar, zo zei de aanklager, 'het laatste wat de verdachte wilde was dat zijn tienerdochter zou overlijden.' Khaw had vermoedelijk niet verwacht dat zijn dochter ook in de auto zou zitten, maar een verzachtende omstandigheid noemde de aanklager dat niet.

Ook de aanleiding tot de moord kwam tijdens de rechtszaak boven water. Meneer Khaw lag al geruime tijd een studente aan te duwen, maar zijn vrouw wilde niet scheiden. Volgens de huishoudster sliep het echtpaar al geruime tijd in aparte slaapkamers. Volgens de aanklager bedacht Khaw met hulp van de studente het plan om zijn vrouw te vermoorden, want wie niet scheiden wil, moet dood.

Khaw kocht tienduizenden dollars aan koolstofmonoxide, waarvan hij zei dat het bedoeld was voor een wetenschappelijk experiment. Zijn collega's zagen hem het gas in een paar yogaballen pompen, maar naar verluidt vertelde Khaw dat hij het 'uit wilde testen op konijnen'. Tegenover agenten vertelde de professor dan weer dat hij de giftige ballen mee naar huis nam om ratten te doden, die er volgens de eerdergenoemde huishoudster overigens helemaal niet waren.

Gedurende het onderzoek beweerde Khaw zelfs even dat zijn dochter met het gas een zelfmoordpoging gedaan zou hebben. "Een laffe leugen", zo noemde aanklager Bruce het. "Simpelweg niet waar." Wanneer Khaw zijn straf te horen krijgt is nog niet bekend.