Valverde te sterk voor Kwiatkowski in tweede rit Vuelta a España

Alejandro Valverde heeft in Caminito del Rey de tweede etappe van de Vuelta a España gewonnen. De 38-jarige Spanjaard van Movistar was in een finish bergop te sterk voor Michał Kwiatkowski. De Pool neemt wel de leiderstrui over van Rohan Dennis. Wilco Kelderman was de beste Nederlander met een knappe vierde plaats op drie seconden van de winnaar. 

De vroege kopgroep bestond uit zeven renners: Pablo Torres, Jonathan Lastra, Luis Angel Mate en Hector Saez, Alexis Gougeard en Pierre Rolland en Thomas De Gendt. Het zevental kreeg in het begin van de etappe al snel een voorsprong van ruim drie minuten op het pelooton, waar BMC het kopwerk deed.

Mate deed goede zaken voor de bergtrui. De Spanjaard van Cofidis kwam drie keer als eerste boven op een beklimming en kwam daarmee aan de leiding van het bergklassement. Op de voorlaatste beklimming van de dag, de Alto de Ardales, kon De Gendt zijn medevluchters niet meer volgen en liet zich afzakken naar het peloton. Voor Gougeard en Rolland ging het blijkbaar niet snel genoeg en reden weg uit de kopgroep, maar kwamen nooit in aanmerking voor de dagzege.

Het tempo in het peloton was in de laatste dertig kilometer ook flink in de hoogte gegaan en met twintig kilometer was de aanval van de twee dan ook snel over. Vooral Movistar en team Sky bepaalde het tempo in het peloton, wat voor vele te snel was. Dennis, de klassementsleider moest al snel afhaken, net zoals Richie Porte. Ook Peter Sagan liet het lopen.

Op de slotklim onderhield Movistar een stevig tempo. Tot aan de laatste kilometer bleef alles samen, maar onder de rode vod koos Laurens de Plus voor de aanval. De Belg had een kleine voorsprong te pakken tot dat Valverde zijn versnelling inzette. De 38-jarige Spanjaard reed zo naar De Plus toe en alleen Kwiatkowski kon volgen. De Pool ging nog wel als eerste de sprint aan, maar Valverde kwam er makkelijk overheen en boekte zijn tiende zege in de Vuelta a España.