Dopingzondaars mogen olympische medailles ophalen

De Russische atletes Ekaterina Poistogova en Tatyana Tomashova mogen hun medailles van de Olympische Spelen van 2012 op komen halen op een door de twee zelf gekozen moment en locatie. Dat heeft de Russische atletiekfederatie ARAF laten weten, nadat het IOC hen daarvan op de hoogte stelde.

Voor de oplettende volger van het hele Russische dopinggebeuren: ja, Tomashova en Poistogova zijn allebei betrapt en veroordeeld wegens het overtreden van de dopingregels. Positieve plasjes, het verdoezelen van positieve tests, het manipuleren van urinestalen, je kent het allemaal wel.

Na een jarenlange zaak is echter besloten om hun resultaten van de Spelen van 2012 níet te schrappen en dat levert ze een medaille op. We beginnen met Tomashova, die in actie kwam op de 1500 meter en daar in de finale als vierde over de streep kwam.

De Turkse winnares Asli Cakir Alptekin bleek echter doping gebruikt te hebben en werd uit de uitslag geschrapt. Twee jaar geleden bleek de nieuwe Turkse winnares Gamze Bulut geheel verrassend óók uit het verboden potje gesnoept te hebben en dus kon ook zij haar goud inleveren.

Maryam Yusuf Jamal uit Bahrein ging zo van brons naar goud en Tomashova pakte de tweede plek en dus het zilver. Omdat zij al eens veroordeeld was wegens doping werd enige tijd getwijfeld, maar uiteindelijk heeft men toch besloten dat ze die zilveren medaille op mag halen. 

Op de 800 meter ging het goud in Londen naar Mariya Savinova en, je verwacht het niet, die bleek aan de doping te zitten! Caster Semenya kreeg zo het goud en Poistogova schoof op naar zilver. Zij bleek zich in 2015 ook niet aan de regels te houden en raakte EK-zilver kwijt, maar het olympisch zilver mag ze nu ophalen.

De twee veroordeelde dopingzondaars mogen kiezen waar hun medaille uitgereikt gaat worden. Dat mag op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo zijn, dat mag tijdens een EK of WK zijn of in het olympisch museum in Lausanne, maar ook tijdens bijvoorbeeld Russische kampioenschappen.