'Racistisch woord' vader in jaren '80 kost coureur sponsordeal

Coureur Conor Daly, normaal uitkomend in de IndyCar, maakt dit weekeinde op Road America zijn debuut in de NASCAR Xfinity Series, de klasse onder de Cup Series en wat dat betreft een beetje vergelijkbaar met de 'relatie' tussen de Formule 2 en Formule 1.

De 26-jarige Daly zou bij zijn debuut financieel gesteund worden door Lilly Diabetes, dat zo aandacht hoopte te krijgen voor mensen met diabetes. Dat gaat nu echter niet door: Daly's vader, voormalig F1-coureur Derek Daly, blijkt namelijk een ranzige racist.

Althans, dat lijkt een beetje het verhaal te zijn. Wat blijkt? De uit Ierland afkomstige Derek Daly was aan het begin van de jaren tachtig nog maar net in de VS aangekomen en gaf een interview, waarin hij een 'racistisch woord' gebruikte, kwetsend richting zijn donkergekleurde medemensen.

Het was naar eigen zeggen nooit Daly's bedoeling om iemand te kwetsen en volgens hem was dat woord in Ierland helemaal niet zo'n probleem. Nadat hij tot zijn schrik ontdekte hoe de term in de VS vooral werd gebezigd, gebruikte hij het ook nooit meer.

Dat speelde zich dus allemaal dik dertig jaar geleden af, zeker een decennium voor Conor überhaupt geboren werd. Toch is de jonge coureur nu de sjaak, want Lilly Diabetes heeft zich als sponsor teruggetrokken, ondanks vader Daly die zich verontschuldigde 'voor ies wat ik meer dan drie decennia geleden heb gezegd'.

Vooralsnog lijkt het er gelukkig op dat Daly junior het raceweekeinde nog wel gewoon af mag maken bij Roush Fenway Racing, zo blijkt uit een bericht op Twitter: "De afgelopen 24 uur hebben een behoorlijk onnodige emotionele achtbaan opgeleverd voor mijn familie. Er is HEEL VEEL wat ik wil zeggen....maar ik ben er nog en ik race nog altijd."