'Hitler brengt autobiografie uit'

Het wordt eindelijk onder zijn eigen naam uitgegeven. Het boek Adolf Hitler, zijn leven, zijn redevoeringen is namelijk door hemzelf geschreven, maar jarenlang onder de naam van een 'schaduwauteur' uitgebracht. Dat vertelt uitgever Gerton van Boom in het NOS Radio 1 Journaal. 

Het boek, dat verhaalt over Hitlers leven in 1923, werd lange tijd toegeschreven aan Baron Adolf Victor von Körber, maar de Duitse historicus Thomas Weber ontdekte twee jaar geleden de originele documenten van de tekst in een archief zo vertelt Van Boom. Daaruit is gebleken dat Hitler de tekst dus zelf geschreven heeft.

Körber, die het boek oorspronkelijk uitgaf, verbond zijn naam aan de tekst, volgens Van Boom omdat Hitler dat graag wilde: "Hij dacht: ik kan niet zelf schrijven dat ik de verlosser van Duitsland ben. Dat moest iemand anders doen: iemand die enige status had in conservatieve kringen." En dus werd op advies van generaal Ludendorf Körber gebombardeerd tot de schrijver. "Korber was een oorlogsheld voor de nazi's en een goede bekende van de Duitse Generaal" adlus Van Boom. 

In het twintig bladzijden tellende boekje staan zinnen die later ook in het boek Mein Kampf opdoken. Van Boom: "Dat geeft het boekje historisch belang. Het laat zien dat Hitler al veel langer voor Mein Kampf op hetzelfde pad zat" 

'Hitler brengt autobiografie uit' (Foto: Wikimedia)
'Hitler brengt autobiografie uit' (Foto: Wikimedia)