100% DNA-match in zaak Nicky Verstappen

In de moordzaak op Nicky Verstappen is een 'belangrijke doorbraak' bereikt. Tijdens een persconferentie om 12.00 uur in het politiebureau Maastricht zullen onder meer woordvoerders van het NFI, Openbaar Ministerie uitgebreid op deze doorbraak ingaan. Ook Peter R. de Vries is namens de familie Verstappen aanwezig. 

Nicky Verstappen was een 11-jarige jongen die in de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 verdween tijdens een zomerkamp op de Limburgse Brunssummerheide. De volgende avond werd hij dood aangetroffen in de buurt van het kamp. Het onderzoek naar de doodsoorzaak en de omstandigheden heeft nooit stilgelegen.

Update 12:33 uur
De politie is in verband met een DNA-match op zoek naar de 55-jarige Jos Brech. De familie heeft hem in april 2018 als vermist opgegeven. Zijn laatste bekende verblijfplaats is in de Vogezen in Frankrijk. De afgelopen jaren is hij vooral actief geweest in de wereld van het bushcraften. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa en verbleef daarom zelf ook regelmatig in het buitenland. Hij is zelf ook een ervaren bushcrafter. Dat maakt dat hij in staat is langere tijd in de natuur te overleven.

Jos Brech is vanaf 1998 opgenomen in het politiedossier. Hij was één van de passanten die in de nacht van 11 op 12 augustus 1998 op de Brunssummerheide aanwezig is geweest. Zijn gegevens zijn toen genoteerd. Om die reden is hij eind 2017 door de politie benaderd vanwege het 1-op-1 DNA-afname traject. Hij gaf geen gehoor aan de oproepen die hij kreeg.

In het kader van de vermissingszaak zijn door een ander politieteam buiten Limburg persoonlijke goederen van de man voor DNA-onderzoek ingezonden naar het NFI. Daarnaast heeft het onderzoeksteam Nicky Verstappen ook persoonlijke spullen van de man naar het NFI gezonden. Er werd door het onderzoeksteam ook DNA van twee verre verwanten van de man ingestuurd.

Op 8 juni jl. berichtte het NFI dat de DNA-profielen uit het vermissingsonderzoek en het onderzoek Nicky Verstappen en de profielen van de verre verwanten van de man overeenkwamen met de verdachte sporen op de kleding van Nicky Verstappen.

Doorbraak in zaak Nicky Verstappen  (Foto: Politie)
Doorbraak in zaak Nicky Verstappen (Foto: Politie)