Gratis studie geneeskunde in New York

Het nieuwe studentenjaar is ook in de Verenigde Staten begonnen en studenten aan de New York University kregen op hun eerste dag een enorme verrassing te horen. Bij het uitreiken van hun witte jassen, blijkbaar een dingetje voor eerstejaars geneeskundestudenten, kregen ze te horen dat de universiteit voor hun het complete schoolgeld voor de hele studie zal betalen.


Blije eerstejaars (Bron: Youtube)

De enorme kosten van het studeren aan een Amerikaanse universiteit kunnen soms echt de pan uitrijzen. Van alle afgestudeerde artsen heeft ongeveer 75 procent een studieschuld die gemiddeld zo'n 200.000 dollar bedraagt.

Deze schuldenlast kan ervoor zorgen dat artsen alleen maar naar hoogbetaalde specialistenposities solliciteren en niet meer bijvoorbeeld het onderzoek in gaan, gemeenschapswerk doen, of huisarts worden, over het algemeen minder betaalde artsenbanen.

De NYU School of Medicine is de eerste privé-universiteit en enige van de top tien universiteiten in de VS die het volledige schoolgeld kwijtscheld voor alle studenten. Deze regeling geldt ook voor de huidige studenten, heeft de universiteit de studenten via e-mail laten weten. Over het algemeen kost daar een jaartje studeren 55.000 dollar.

Meer dan tien jaar geleden begon de universiteit met sparen om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen en inmiddels is al 450 miljoen dollar binnengeharkt. Het einddoel is om 600 miljoen dollar te verzamelen om uiteindelijk ook in de toekomst het schoolgeld voor alle studenten te kunnen betalen.