2,5 miljoen ondanks opgeven Elfsteden-zwemtocht

Maarten van der Weijden heeft na 55 uur zwemmen ruim 2,5 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek. De langeafstandszwemmer en olympisch kampioen, die zelf kanker overwon, moest maandagmiddag van zijn arts opgeven voordat hij Dokkum, de elfde stad, had gehaald. Desondanks stond hij 's avonds op het podium in Leeuwarden waar het bedrag bekend werd gemaakt.

"Ik heb alles gegeven. Ik ben helemaal leeg. Maar het is hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn!", zei de zwemmer vanaf het podium, aldus de NOS.

Op weg naar Dokkum was tegen het middaguur al duidelijk dat dit het maximaal haalbare zou zijn. Maar nadat de zwemmer even had geslapen werd hij ziek en moest hij overgeven. Hij is toen op een vlot teruggesleept naar Birdaard, vanwaar Van der Weijden voor controle naar het ziekenhuis werd vervoerd. Onderweg kreeg hij veel applaus.

's Avonds werd de uitgeputte langeafstandszwemmer in Leeuwarden door een flinke menigte toegejuicht. Op de vraag of hij ooit nog gaat zwemmen antwoordde hij: "Ik moet er niet aan denken."

Van der Weijden begon zaterdag in alle vroegte aan zijn zwemtocht. Van de 200 kilometer legde hij er uiteindelijk 163 af.