Kakkerlakken, kots en bloed in Britse bajes

De gevangenis in Birmingham kan met recht een bajes genoemd worden. De situatie was onder leiding van de particuliere organisatie G4S dermate ernstig uit de hand gelopen dat de Britse overheid geen enkele andere mogelijkheid meer zag dan direct hardhandig in te grijpen. 

In 2017 werd er al eens een inspectie uitgevoerd, bij de laatste inspectie werd geconstateerd dat er 'een dramatische verslechtering van de omstandigheden' had plaatsgevonden. De gangen waren volgens de gevangenisinspecteur Peter Clarke bezaaid met kakkerlakken, kots en bloed. Niet het personeel maakte de dienst uit, dat deden de alcohol drinkende en drugsgebruikende gevangenen. Met meer dan regelmaat brachten personeelsleden zichzelf in veiligheid door zich op te sluiten in kantoren. 

Dieptepunt
Rory Stewart, minister van Gevangeniswezen, stelt dat het grimmige plaatje dat de inspecteur schetste, aantoont dat de gevangenis een dieptepunt had bereikt. Het ingrijpen door de staat was noodzakelijk zegt Rory: "Het is iets dat de overheid nog nooit eerder gedaan heeft en het geeft aan hoe serieus de situatie is.''

G4S is dan ook per direct aan de kant gezet, de directeur op staande voet ontslagen, en de honderden gedetineerden werden overgeplaatst. Het niet voor het eerst dat G4S negatief ter sprake komt: eerder gebruikten personeelsleden in een jeugdinrichting 'buitensporig geweld'. Daarnaast had het bedrijf in de Verenigde Staten de nachtclubmoordenaar Omar Mateen als gevangenisbewaarder in dienst genomen.