'Marokko wil dienstplicht herinvoeren'

Het was een grote wens van de Marokkaanse koning dat de dienstplicht weer zou worden ingevoerd in het land. Daartoe zijn de regering en het parlement al reeds akkoord met een wetsvoorstel dat dit moet regelen, maar eerst zal Mohammed zijn oordeel nog vellen over de wijze waarop het wetsvoorstel precies is uitgewerkt. 

De koning wil met de herinvoering van de dienstplicht meer 'nationaal besef' kweken. Ook zou de verplichte militaire diensttijd het gehang van werkloze jongeren op straat moeten minimaliseren. Het plan houdt in dat jongeren tussen de 19 en 25 jaar 18 maanden van hun leven verspillen nuttig maken in militaire dienst. Jongeren met een lichamelijke beperking en studenten worden vrijgesteld van de dienstplicht.  Het is nog niet duidelijk of de dienstplicht ook gaat gelden voor Nederlanders met een Marokkaans paspoort. 

Vanavond zal de koning een toespraak houden voor de televisie. Als hij inderdaad akkoord is met het wetsvoorstel is de kans groot dat hij ook met meer details over het plan naar buiten treedt. Nadat de duur van de dienstplicht in 1999 werd gereduceerd naar 12 maanden, in plaats van 18, schafte de koning in 2006 de dienstplicht per decreet helemaal af. 

Dat brengt ons bij de vraag: moet de dienstplicht ook in Nederland weer worden ingevoerd?