Spaanse spelersvakbond woedend om plan La Liga

De spelersvakbond van Spanje (AFE) is totaal niet te spreken over het plan om sommige duels uit La Liga voortaan in Noord-Amerika te laten spelen.

La Liga bracht donderdag naar buiten dat er een deal van vijftien jaar is gesloten met het Amerikaanse Relevant Sports. Het is de bedoeling dat enkele competitiewedstrijden in de Verenigde Staten en Canada zullen worden gespeeld. Dat zal vooral gelden voor duels van Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid.

De AFE vindt het jammer dat zij als vakbond niet betrokken was bij het maken van die plannen. "De AFE heeft sterke bezwaren tegen het plan om wedstrijden in de VS te spelen", luidt hun statement. "Zoals gebruikelijk heeft La Liga de mening van spelers naast zich neergelegd en een keuze gemaakt waar alleen zijzelf iets aan hebben. Er wordt geen rekening gehouden met de gezondheid van de spelers of mogelijke risico's, en nog minder met de wil van de supporters."

"Voetballers zijn geen wisselgeld dat je kunt inzetten om derden te bevoordelen", voegt AFE-voorzitter David Aganzo eraan toe. De Spaanse competitie gaat vrijdagavond van start met Girona - Real Valladolid en Real Betis - Levante. Barcelona ontvangt zaterdag Deportivo Alavés, Real Madrid komt zondag in actie tegen Getafe (thuis) en Atlético Madrid speelt pas maandag, in en tegen Valencia.