Econoom waarschuwt Feyenoord: "Wanbeleid van grote omvang"

Tsjalle van der Burg laat zich opnieuw kritisch uit over het plan van Feyenoord om een nieuw stadion te bouwen dat volgens hem niet rendabel is.

De econoom van de Universiteit van Twente is een bekende criticaster van Feyenoord City, zoals het plan wordt genoemd. "Feyenoord wil een bijzonder duur en waarschijnlijk onrendabel stadion bouwen, dat vooral door private partijen gefinancierd moet worden", vertelt Van der Burg aan het Financieel Dagblad.

"Verrassend genoeg lijkt die financiering rond te komen, maar vermoedelijk zal het stadion vrij snel na de opening failliet gaan. En dat zal ook de club zwaar treffen." Volgens hem wordt een zitplaats in het nieuwe stadion 2,1 keer duurder dan een plek in de Johan Cruijff ArenA. "Terwijl het geen kostbaar akoestisch dak krijgt en in weinig parkeerplaatsen voorziet. Van alle clubstadions in Europa waarin vorig seizoen werd gespeeld, waren alleen die van Arsenal en Bayern München duurder."

Van der Burg begrijpt niet waarom de gemeente Rotterdam denkt dat de komst van Feyenoord City 'cruciaal is voor die gebiedsontwikkeling'. "Gegeven deze visie wil de gemeente die ontwikkeling alleen mogelijk maken als ook het stadion wordt gebouwd. Voor bedrijven die opdrachten willen bij de realisatie van Feyenoord City, kan dit reden zijn het stadion mede te financieren."

Een renovatie van De Kuip is volgens de econoom een goed alternatief. Hij spreekt tot slot van een 'wanbeleid van een omvang die in het Europese voetbal nog niet eerder is voorgekomen'.