Patent op vibrator geweigerd, 'want onfatsoenlijk'

Een Canadees bedrijf heeft onlangs geprobeerd om in India patent aan te vragen op een vibrator, om zo te voorkomen dat lokale bedrijven goedkopere versies van het seksspeeltje na gaan maken en verkopen.

Dat patent ging echter niet door, want, zo oordeelde het patentbureau, seksspeeltjes zijn hartstikke vies. Dat worden ze na gebruik misschien een klein beetje, maar dat bedoelt men niet: seksspeeltjes zijn immoreel, onfatsoenlijk en gaan in tegen de publieke orde, vindt men.

Volgens het patentbureau zou het patent ingaan tegen de wet, die volgens hen nooit positief tegenover seksueel genot heeft gestaan. Dergelijke vunzige speeltjes worden gezien als obscene objecten en zijn illegaal in India - ondanks een beslissing van een rechtbank in 2011, waar de rechter besloot dat seksspeeltjes helemaal niet obsceen zijn.

"Dit soort speeltjes wordt niet gezien als nuttig of productief, maar vooral als moreel verwerpelijk", schreef het patentbureau. Men haalde er zelfs een 155 jaar oude, uit de koloniale tijd stammende wet bij, waarin ook homoseksuele seks en 'onnatuurlijke gemeenschap' strafbaar wordt gesteld - een wet waar overigens een zaak tegen loopt bij het Indiase Hooggerechtshof.

Shamnad Basheer, professor aan de Indiase nationale school voor rechtenstudies, is overigens duidelijk: "Waarom moet het patentbureau ook maar iets te maken hebben met morele beslissingen? Specialisten op het gebied van technische wetenschap moeten zich helemaal niet bezig houden met de vraag of een uitvinding moreel verwerpelijk is of niet."

In India worden seksspeeltjes online overigens gewoon verkocht, net als op de zwarte markt.