Ajax maakt klus in eigen huis wel af tegen Standard Luik

Ajax heeft zich geplaatst voor de laatste voorronde van de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag was met 3-0 te sterk voor Standard Luik.

Dat volstond ruimschoots na de 2-2 van vorige week op Belgische grond. Toen hadden de Amsterdammers al afstand moeten nemen, maar destijds kon Ajax een 0-2 voorsprong niet verdedigen. Met de steun van het eigen publiek en iets meer ritme ging het nu in de Johan Cruijff ArenA een stuk beter.

Ten Hag koos ervoor om Daley Blind centraal achterin naast De Ligt te posteren en Frenkie de Jong kreeg de kans op het middenveld. Dat ging ten koste van Donny van de Beek, die wederom op de bank moest plaatsnemen. Daar zag hij hoe de Amsterdammers in de eerste helft veel beter voor de dag kwamen dan de bezoekers.

Pas in de 29e minuut lieten de Belgen via Samuel Bastien de eerste doelpoging noteren. Doelman André Onana redde bekwaam en een minuut later lag de bal aan de andere kant wel in het doel. Routinier Klaas-Jan Huntelaar kreeg een basisplaats omdat Kasper Dolberg nog altijd geblesseerd is en net als in de vorige Europese duels betaalde hij het vertrouwen van de coach uit. Een voorzet van Nicolas Tagliafico kwam precies voor zijn voeten uit en hij promoveerde de pass tot een assist door loepzuiver in de bovenhoek te schieten.

Vier minuten later werd de voordelige marge zelfs verdubbeld door Matthijs de Ligt. Net als afgelopen weekend in de competitie kopte de jonge aanvoerder nu weer raak uit een corner en daar was helemaal niets op af te dingen. De Amsterdammers waren veel sterker en hadden de zaken verdedigend uitstekend op orde.

Doemdenkers konden de link naar vorige week leggen, toen exact die marge uit handen werd gegeven, maar een ezel stoot zich duidelijk niet twee keer aan dezelfde steen. Een minuut na rust vond Tadic de vrijstaande Neres en de Braziliaanse vleugelspeler kon eenvoudig binnenschieten, nadat hij voor rust al de paal had geraakt.

Daarna liet het ijzersterk spelende Ajax de teugels iets vieren en kreeg Standard een paar kansjes, maar de Belgen wisten Onana niet te verontrusten. Aan de overzijde hield Guillermo Ochoa Huntelaar, Tadic en de ingevallen Van de Beek op zijn beurt ook van scoren af, waardoor de score op een vanuit Nederlands perspectief uiterst comfortabele 3-0 bleef steken.

Dankzij de overwinning plaatsen de Amsterdammers zich dus voor de laatste voorronde van de Champions League. Daarin is Dinamo Kiev de tegenstander. De ploeg uit Oekraïne was te sterk voor Slavia Praag en gaat met Ajax uitmaken wie zich plaatst voor de groepsfase van het miljardenbal.

Ajax wint en treft nu Kiev. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)