Rapport: grootste misbruikzaak ooit binnen Katholieke Kerk

Interne documenten uit een zestal bisdommen in de Amerikaanse staat Pennsylvania beschrijven seksueel kindermisbruik door meer dan 300 'roofdierpriesters' op meer dan duizend kinderen. Dit staat in het verslag van de Grand Jury, een Amerikaans onderzoeksorgaan die bekijkt of er voldoende bewijs is voor verdere vervolging.


Grootste misbruikzaak binnen de Katholieke Kerk (Foto: Gettyimages)

"We geloven dat het aantal slachtoffertjes dat zich niet durft of kan melden, waarschijnlijk in de duizenden kan lopen", aldus het verslag. "Priesters verkrachtten jongetjes en meisjes en de 'mannen van God' lieten het niet alleen op hun beloop, maar ze hielden het ook nog eens actief verborgen. Gedurende tientallen jaren. En de betrokken bisschoppen, priesters, kardinalen, aartsbisschoppen en monsigneurs zijn nooit naar voren gebracht, sterker nog, ze zijn zelfs gepromoveerd."

Het lijvige verslag bespreekt kindermisbruik die teruggaat tot 1947. Twee andere bisdommen in Pennsylvania waren al eerder onderwerp van onderzoeken naar vergelijkbare vergrijpen. "Er zijn vaker zaken van kindmisbruik de wereld ingebracht, maar geen had de omvang zo groot als deze en we kunnen nu met zekerheid zeggen: het gebeurde overal", staat te lezen in het verslag.

Veel viezerikken zullen de dans echter ontspringen, aangezien veel zaken verjaard zullen zijn. Slechts twee priesters zijn nu nog maar aangeklaagd. 

De Katholieke Kerk zit weer in het verdomhoekje, nu overal in de wereld kerkleiders aangeklaagd worden voor misbruik.