Goud, zilver en brons Nederland op slotdag EK atletiek

Op de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn heeft de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter bij de dames zich overtuigend geplaatst voor de finale.

Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney gaven het stokje relatief veilig over en eindigden met een prima 42,62 seconden op de tweede plek in hun serie, achter de Britse topfavorietes voor goud.

Update 19.43 uur
Christopher Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet hebben zich eveneens overtuigend geplaatst voor de finale. Met 38,30 seconden, slechts 0,09 tellen boven het eerder dit jaar gelopen Nederlands record, werd de ploeg tweede in de series. Burnet maakte vooral indruk: hij hield de Turk Ramil Guliyev nog net achter zich.

De finales worden om 21.20 (vrouwen) en 21.35 (mannen) gelopen.

Update 20.10 uur
De 1500 meter bij de vrouwen leverde goud op voor topfavoriete Laura Muir. De Schotse bleef aanvankelijk even achter landgenote Laura Weightman hangen, maar opende vervolgens vroeg de aanval en sloeg een beslissend gat. Muir won in 4:02,32 minuten, Weightman moest genoegen nemen met brons: de Poolse Sofia Ennaoui snelde er in de slotfase nog langs, maar Weightman kon de Ierse Ciara Mageean nog wel van het lijf houden.

Update 20.36 uur
Sifan Hassan heeft met groot vertoon van macht het goud gewonnen op de 5000 meter. De Nederlandse liep vrijwel de hele wedstrijd relatief rustig mee in de voorste groep en trok het tempo zo'n twee ronden voor het einde omhoog. Alleen de Israëlische Lornah Salpeter kon volgen, maar die ging flink de fout in: ze perstte er een sprint uit en verloor de strijd om goud van de rustig lopende Hassan net....tot ze zich besefte dat ze nog een rondje moest.

Hassan was er ondertussen al lang en breed vandoor, Salpeter werd voorbijgelopen door de Britse Eilish McColgan en de Keniaanse Turkse Yasemin Can. Susan Krumins-Kuijken eindigde als zevende, Maureen Koster als negende.

Update 21.00 uur
Het kogelslingeren bij de vrouwen is, zoals volledig te verwachten viel, gewonnen door Anita Wlodarczyk. De Poolse wint al jarenlang alles en met 78,94 meter was ze ook nu veruit de beste. De Française Alexandra Tavernier pakte met 74,78 het zilver, voor nog een Poolse: Joanna Fiodorow met 74,00. Overigens werd Malwina Kopron vierde, de derde Poolse.

Update 21.20 uur
De Duitse thuisfans konden juichen na de 3000 meter steeplechase bij de vrouwen: Gesa-Felicitas Krause was de beste, nadat ze in de slotfase wegsprintte. Met 9:19,80 minuten pakte ze goud, voor de Zwitserse Fabienne Schlump en de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Update 21.27 uur
De Nederlandse estafettedames hebben na een zeer knappe race zilver gewonnen. Schippers, Van Hunestijn, Samuel en Sedney wisselden sterk en Sedney hield als slotloopster knap stand tegen de Zwitserse en Duitse slotloopsters. Dina Asher-Smith liep de Britse ploeg zoals verwacht naar goud in 41,88 seconden, Nederland pakte met 42,18 het zilver en brons was er met 42,23 voor Duitsland.

Update 21.44 uur
Veteraan Nelson Evora, olympisch kampioen in 2008 en wereldkampioen in 2007, pakte in het hinkstapspringen na tien jaar eindelijk weer een grote outdoortitel. Het werd een wat gezapige finale, maar met 17,10 meter pakte de Portugees het goud, voor de 16,93 meter van de Cubaanse Azeri Alexis Copello en de 16,78 meter van de Griek Dimitrios Tsiamis.

Update 22.05 uur
Het EK is afgesloten met de finale van de 4x100 meter bij de mannen en die werd in 37,80 seconden gewonnen door Groot-Brittannië. Garia, Martina, Paulina en Burnet maakten echter indruk: Burnet werd weliswaar nog voorbijgelopen door Guliyev uit Turkije, maar met 38,03 seconden verbrak het kwartet het eerder dit jaar gelopen Nederlands record met bijna twee tienden. Turkije pakte zilver met 37,98 seconden, het elfde land ooit dat onder de 38 seconden duikt.

Hassan met overmacht naar EK-goud (Pro Shots / Action Images)

Hassan met overmacht naar EK-goud (Pro Shots / Action Images)