Trentin klopt Van der Poel op EK wielrennen

Matteo Trentin heeft de titel gepakt in de wegwedstrijd van het EK Wielrennen. Op het kletsnatte parcours in Glasgow was de Italiaan in de sprint van een kleine kopgroep sneller dan Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

De traditionele vroege vlucht reed al vrij snel weg met zes renners met daarbij geen bekende renners. In het peloton waren het vooral de Belgen die het kopwerk deden en hielden de kopgroep binnen de perken.

Het nog negentig kilometer te fietsen was het belangrijkste dat Peter Sagan opgaf. De Slowaakse wereldkampioen gaf achteraf aan dat hij nog te veel last had van zijn valpartij in de Tour de France.

Op het natte wegdek was het ook vooral recht blijven. In de kopgroep waren er meerdere valpartijen, waardoor het verschil met de kopgroep en het peloton snel kleiner werd. Op tachtig kilometer van de streep was België die de koers openbrak. Onder aanvoering van Jelle Wallays en Tosh Van der Sande ontstond er een nieuwe kopgroep, maar ze kregen niet veel ruimte van het peloton.

Het was wel het sein voor meerdere aanvallen. Opnieuw trok een Belg ten aanval. Ditmaal was het Xandro Meurisse. De Belg zag tien renners aansluiten, met daarbij de Nederlanders Maurits Lammertink en Mathieu van der Poel. Ook Wout van Aert maakte de aansluiting, net zoals Jesús Herrada, Michael Albasini, Matteo Trentin, Davide Cimolai, Pierre-Luc Perichon, Nico Denz en Emils Liepins. Liepins viel snel daarna weg door materiaalpech.

De belangrijkste landen waren mee, waardoor de kopgroep al snel een grote voorsprong bij elkaar fietste. Al snel werd duidelijk dat de winnaar vooraan moest worden gezocht. De kopgroep bleef goed samenwerken en bij het ingaan van de laatste ronde was het verschil een kleine drie minuten.

Het was wachten tot er aangevallen werd in de kopgroep, maar dat gebeurde niet doordat Lammertink op tien kilometer van de streep de hekken inreed. Van der Poel, Van Aert, Trentin en Herrada kon de valpartij ontwijken, vanuit de achtergrond keerde enkel nog de Italiaan Cimolai terug.

Italië probeerde hun overwicht uit te spelen door op zes kilometer met Cimolai ten aanval te trekken. Op een licht oplopende strook werd hij al snel weer ingerekend door de kopgroep, waarna er vooral na elkaar werd gekeken. Daardoor kon Meurisse in de slotkilometer nog terugkeren.

In de sprint die volgde trok Cimolai de sprint perfect voor Trentin, waarna de 29-jarige Italiaan het afmaakte voor de Italiaanse ploeg. Van der Poel moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor de Belg Van Aert.