Van Rouwendaal komt na heroÔsche comeback millimeters tekort voor 4e goud

Tijdens de Europese kampioenschappen openwaterzwemmen heeft Sharon van Rouwendaal haar vierde medaille in vier onderdelen gewonnen. Na goud op de vijf kilometer, goud op de tien kilometer en goud op de estafette was er zilver op de 25 kilometer.

Van Rouwendaal domineerde de wedstrijd, aanvankelijk samen met de Duitse Finnia Wunram. De Nederlandse opende na grofweg tweederde van de race de aanval, maar na iets minder dan twintig kilometer ging het fout: Van Rouwendaal zwom verkeerd, miste een boei en moest een behoorlijk stuk terug.

Ze sloot zo weer aan op de tiende plek na twintig kilometer, een dikke minuut achter de kop. Toch liet Van Rouwendaal zich niet gek maken: 2,5 kilometer later lag ze al derde en was de achterstand gehalveerd, nog iets later sloot ze definitief weer aan bij koploopsters Arianna Bridi uit Italië en Lara Grangeon uit Frankrijk.

Van Rouwendaal opende gelijk nog eens de aanval en dat werd Grangeon teveel. Bridi kon wel volgen en het duo sprintte om de winst. Die leek naar Van Rouwendaal te gaan, maar in de laatste meters was de koek op: Bridi kwam langszij, de dames tikten bijna gelijktijdig aan en na bestudering van de beelden bleek de Italiaanse net een fractie van een seconde sneller te zijn geweest.

Grangeon pakte op acht seconden het brons, de 43-jarige Duitse Angela Maurer (+1:38) en de Française Lisa Pou (+2:57) waren de enige twee die verder nog binnen vijf minuten van Van Rouwendaal en Bridi bleven. Esmee Vermeulen tikte als zevende aan.

Ook bij de mannen werd gesprint om het goud en dat ging naar Kristof Rasovszky, die ook de vijf kilometer al won. De jonge Hongaar sloeg in de slotmeters een ultieme aanval van de Rus Kirill Belyaev af, terwijl het brons op 2,2 seconden voor Matteo Furlan was. Pepijn Smits eindigde op 2:21 als achtste, Ferry Weertman ging niet van start.

Sharon van Rouwendaal na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Sharon van Rouwendaal na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)