Marathongoud na forse bloedneus, Belgisch goud bij de mannen

Op de slotdag van de Europese kampioenschappen atletiek heeft Volha Mazuronak zich gekroond tot de nieuwe Europees kampioene op de marathon. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want vooral in het begin had Mazuronak met flink wat ongemak te maken.

De Wit-Russische, vijfde op de Spelen in Rio, had ineens haar halve gezicht vol bloed: haar neus bloedde en leek bijzonder weinig zin te hebben om daar mee op te houden. Het bloed bleef maar uit Mazuronak's neus gutsen, wat ze ook probeerde, inclusief tissues die ze in haar neus drukte.

Na een flinke tijd was ze eindelijk van haar bloedneus af en nog altijd liep Mazuronak voorin mee. De kopgroep dunde alsmaar verder uit, tot alleen Mazuronak, de Française marathondebutante Clemence Calvin en de Tsjechische oud-langlaufster Eva Vrabcova-Nyvltova nog over waren.

De Tsjechische moest in de slotfase langzaam afhaken, Mazuronak sloeg een gaatje. Bij de laatste bocht ging de Wit-Russische per abuis nog even rechtdoor, waardoor Calvin weer aan kon sluiten, maar een ziedende sprint bracht de Wit-Russische na 2:26.22 uur alsnog het goud, voor Calvin en Vrabcova-Nyvltova.

Maryna Damantsevych en Nastassia Ivanona eindigden als vierde en vijfde, waardoor Wit-Rusland ook de landenwedstrijd won. Ruth van der Meijden eindigde na 2:35.44 als achttiende, Andrea Deelstra deed in het begin goed mee, maar ging na zo'n 15 kilometer door haar enkel en moest uitstappen.

Update 12.15 uur
De marathon bij de mannen heeft goud opgeleverd voor België: Koen Naert liep lang voorin mee met de Zwitser Tadessa Abraham, die hij een kilometer of acht voor de finish achter liet. De 28-jarige Belg bouwde zijn voorsprong gestaag uit en liep overtuigend naar het goud in een nieuw persoonlijk record van 2:09.51 uur, tevens een kampioenschapsrecord. Naert is daarmee de opvolger van Karel Lismont, die in 1971 namens de Belgen Europees marahtonkampioen werd.

Op meer dan anderhalve minuut ging het zilver naar Abraham, die de Italiaan Yassine Rachik afschudde. Abdi Nageeye deed namens Nederland sterk mee en rond een kilometer of 35 leek hij zelfs op weg naar de Abraham en Rachik, maar die moest hij laten gaan. Niet veel later was het klaar voor de op plek vier lopende Nederlander: hij kreeg teveel last van kramp en steek en moest opgeven.