Fenomeen Ingebrigtsen (17) pakt wéér EK-goud, drie medailles Nederland

In Berlijn is de voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen atletiek van start gegaan. Op onder meer Eurosport, de NOS, BBC en Sporza kan de liefhebber genieten van een aantal fraaie finales, mét Nederlandse medaillekansen.

Om 20.12 uur lopen Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor de finale van de 400 meter, waarop vooral De Witte een serieuze medaillekans heeft. Dafne Schippers en Jamile Samuel proberen om 20.45 uur op de 200 meter voor een verrassing te zorgen tegen de Britse topfavoriete Dina Asher-Smith, terwijl Benjamin de Haan daarna op de 5000 meter normaal gesproken niet echt in de medaillestrijd te zien zal zijn.

Het hele tijdschema, inclusief startlijsten en resultaten, is hier te vinden.

Update 20.20 uur
De Witte heeft op de 400 meter een knappe bronzen medaille gepakt. Dat deed de 25-jarige sprintster ook nog eens met een Nederlands record: ze snelde na 50,77 seconden over de streep, ruim twee tienden sneller dan de 50,96 waarmee ze eerder dit jaar al een twintig jaar oud record verbrak. Met 51,57 eindigde Ghafoor als achtste.

De Poolse Justyna Swiety-Ersetic greep het goud, maar moest wel tot het uiterste gaan. De pas recentelijk naar de 400 meter overgestapte Griekse Maria Belibasaki ging zo'n 398 meter aan de leiding, maar was daarna compleet leeg. Swiety-Ersetic won met 50,41 seconden, de snelste tijd gelopen door een Europese dit jaar, Belibasaki pakte met een Grieks record van 50,45 het zilver.

Update 20.35 uur
De 800 meter bij de mannen leverde goud op voor Adam Kszczot. De Pool wachtte tot het perfecte moment nadat de Fransman Pierre-Ambroise Bosse het tempo omhoog gooide. Dat moment kwam een meter of 200 voor de finish: Kszczot gooide de turbo aan en pakte met 1:44,59 zijn derde opeenvolgende Europese titel op de 800 meter.

De Zweed Andreas Kramer liep een nationaal record van 1:45,03 en pakte brons, Bosse sloeg een dubbele Poolse aanval op het brons nog nét af.

Update 20.50 uur
Op de 200 meter heeft Schippers niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Nederlandse wereldkampioene liep met 22,14 seconden haar beste tijd van het voor haar doen matige seizoen, maar dat was bij lange na niet genoeg om de absolute topfavoriete te kloppen: Asher-Smith snelde naar een wereldtijd van 21,89 seconden.

Er was meer Nederlands succes, want met een evenaring van haar persoonlijk record van 22,37 pakte Samuel brons, door de Zwitserse Mujinga Kambundji nog nipt van het lijf te houden.

Update 21.20 uur
Het is Jakob Ingebrigtsen wéér gelukt. De pas 17-jarige Noor won vrijdagavond op sensationele wijze de 1500 meter en deed daar nog geen 24 uur later een schep bovenop: hij pakte ook het goud op de 5000 meter.

In de slotfase openden Jakob en zijn oudere broer Henrik de aanval, waarna iedereen af moest haken. Ook Henrik kon het tempo van zijn kleine broer niet meer volgen en dus was er een tweede gouden medaille voor Jakob, die finishte in 13:17,06, een Europees record voor mannen onder 20 jaar.

Henrik pakte nog het zilver om het familiefeestje compleet te maken, door de Fransman Morhad Amdouni - die goud won op de tien kilometer - van zich af te houden. De Haan eindigde als 21e.

Update 21.25 uur
Duitsland heeft een feestje kunnen vieren op de tribunes, want er was goud voor hoogspringer Mateusz Przybylko. Hij kende een perfecte wedstrijd: tot en met 2,35 meter, wat goed bleek voor goud, sprong hij alle hoogtes in één keer. 

De jonge Wit-Rus Maksim Nedasekau was de enige die gelijke tred kon houden met de Duitser, zij het met wat moeite, maar hij bleef steken op 2,33 meter. Met 2,31m ging het brons naar de Rus Ilya Ivanyuk.

Douwe Amels eindigde met 2,19 meter als gedeeld achtste.

Update 21.40 uur
De 4x400 meter bij de mannen heeft een prachtige titel opgeleverd voor België. Dylan Borlée hield de schade goed beperkt, waarna Jonathan Borlée de Belgen volop in de race bracht. Kersvers wereldkampioen junioren Jonathan Sacoor liep de Brit Matthew Hudson-Smith, individueel Europees kampioen, vervolgens overtuigend naar huis en Kevin Borlée moest het afmaken.

Spanje lag ondertussen nog wel op kop, maar sprinter Bruno Hortelano ging te hard van start en viel in de slotfase terug. Borlée passeerde hem en snelde naar het goud, terwijl Martyn Rooney de Britten nog langs Spanje naar het zilver hielp.

Update 21.45 uur
Discuswerpster Sandra Perkovic heeft geschiedenis geschreven. De al jaren dominante Kroatische kende een zeer matige wedstrijd, maar één worp, haar vijfde, was wél goed: 67,62 meter en dat bleek goed genoeg voor goud. Perkovic won haar vijfde opeenvolgende Europese titel en dat presteerde nog geen enkele atleet, op welk onderdeel dan ook.

Duitsland was op Perkovic na duidelijk het sterkst. Veterane Nadine Müller pakte met 63,00 meter zilver, voor landgenote Shanice Craft (62,46 meter), terwijl de jonge Claudine Vita met 61,25 naast het podium greep.

Het verspringen bij de vrouwen was ondertussen maar een matige aangelegenheid, in elk geval wat prestaties betreft. Met 6,75 meter in haar derde sprong ging het goud naar thuisfavoriete Malaika Mihambo. Ze sprong daarmee twee centimeter verder dan Maryna Bekh uit Oekraïne, die in haar laatste poging tot 6,73 meter kwam.

Dat was voor Bekh reden tot groot feest, want krap een minuut eerder werd ze door de Britse Jazmin Sawyers op zes centimeter van het podium gesprongen. Sawyers greep met naar 6,67 meter zo alsnog naast de medailles, want haar landgenote Shara Proctor kwam dan weer tot 6,70 meter, waardoor er uiteindelijk acht centimeter zat tussen goud of niks.

Update 22.00 uur
De avond werd afgesloten met de 4x400 meter bij de vrouwen en dat leverde goud op voor Polen. Dat was uitermate knap, want Iga Baumgart-Witan en Justyna Swiety-Ersetic liepen nog geen twee uur eerder al de individuele 400 meter-finale - een bijzonder rare keuze van de toernooi-organisatie.

Slotloopster Swiety-Ersetic hield de Française Floria Guei en de Britse Eilidh Doyle van zich af, waardoor Polen goud kon vieren. Met 3:27,69 liep België een nationaal record en dat was goed voor een zeer knappe vierde plek.