Japanner (77) wil na 56 jaar opnieuw meedoen aan Olympische Spelen in Tokyo

Hij is een ware legende in de paardensportwereld en eigenlijk ook bij liefhebbers van de Olympische Spelen: Hiroshi Hoketsu, een Japanse ruiter. Zoals wel meer sporters wil hij in 2020 in Tokyo meedoen aan de Olympische Spelen, maar in zijn geval is dat toch wel wat meer bijzonder: Hoketsu deed namelijk al mee aan de Spelen van Tokyo....in 1964. De beste man is inmiddels 77 jaren jong.

In 1964 deed Hoketsu mee aan de Spelen in eigen huis, waar hij als 40e eindigde in het individuele springen. Hij herinnert zich nog dat hij verbaasd was over het enorme aantal toeschouwers. "Zo voelt het dus om in zo'n ambiance in actie te komen", dacht Hoketsu destijds. Hij herinnert zich nog wel dat hij met zijn paard over wat obstakels sprong tijdens de wedstrijd, maar hij kan zich niet alles meer perfect voor de geest halen.

Als de Spelen destijds buiten Japan waren geweest zou hij niet mee hebben gedaan. Als de Spelen bijvoorbeeld in Europa of Noord-Amerika gehouden werden, had hij zijn paard per schip moeten transporteren, wat zomaar een maand geduurd kon hebben. "Als de Spelen niet in Tokyo waren zou ik er niet eens aan hebben gedacht om mee te doen", zegt hij tegenover The Mainichi.

Nadat hij de dertig gepasseerd was begon Hoketsu wat problemen met zijn zicht te krijgen, waardoor hij overstapte van paardenspringen naar de dressuur. In 1984 was hij in Los Angeles een reservelid van het Japanse team, in 1988 moest zijn paard vlak voor de Spelen van Seoul in quarantaine, waardoor hij uiteindelijk niet mee kon doen.

Hoketsu tijdens de Spelen van Londen in 2012 (Bron: YouTube)

Hoketsu ging op zijn 62e met pensioen en verhuisde naar Duitsland om zich volledig op de paardensport te richten. Na 44 jaar deed hij in 2008 in Beijing eindelijk weer mee aan de Spelen en daar was hij, net als vier jaar later in Londen, de oudste deelnemer. "De oorspronkelijke zaden waar mijn verlangen om mee te doen uit zijn ontsproten zijn er nog ergens, diep in mijn hart", aldus de krasse Japanner.

Tegenwoordig slijt Hoketsu zijn dagen nog altijd grotendeels in Duitsland, waar hij paarden 'inrijdt' alvorens ze aan ruiters gekoppeld worden. Zijn doel is nu dus deelname aan Tokyo 2020: "Dat de Spelen terugkeren naar Tokyo doet mij veel en zolang ik fysiek genoeg kracht heb wil ik er van de partij zijn. Ik kan de Spelen in Tokyo weer zien en dus wil ik meedoen."

Als het lukt wordt Hoketsu met afstand de oudste olympiër ooit. De Zweedse schietlegende Oscar Swahn deed in 1920 in Antwerpen voor de derde keer mee aan de Spelen - en won er samen met onder meer zijn zoon zilver. In 2016 had Hoketsu zijn record al over kunnen nemen, hij was destijds immers 75 jaar, maar zijn paard was niet honderd procent fit en de gezondheid van zijn dier ging voor Hoketsu boven alles.