De cel in om ťťn glas wijn (en verlopen visum)

Ben je van plan om binnenkort naar Dubai te vliegen met een toestel van Emirates? Accepteer dan vooral géén glas wijn tijdens je vlucht. Oh ja, zorgen dat je visum in orde is voor je richting de Verenigde Arabische Emiraten vertrekt is ook wel een verstandig idee. 

Daar kwam de Britse tandarts Ellie Holman ook achter toen ze met haar 4-jarige dochter Bibi naar Dubai vloog. Tijdens de vlucht kreeg ze bij de maaltijd een glas rode wijn aangeboden, iets wat de standaardprocedure is bij Emirates. Nadat het vliegtuig geland was, bleek het visum van de vrouw uit het Britse plaatsje Sevenoaks niet in orde te zijn. 

Haar visum bleek namelijk slechts geldig voor één bezoek. Dat Holman al meerdere malen op het visum naar de Verenigde Arabische Emiraten was afgereisd was kennelijk niet eerder opgemerkt. Ze kreeg de mogelijkheid om per omgaande op het vliegtuig naar huis te stappen, maar dat zag Holman niet echt zitten. Haar dochter was oververmoeid van de heenreis en dus koos ze de weg van de meeste weerstand: ze ging in discussie met de immigratieambtenaar. 

Een slecht plan bleek achteraf: het welles-nietes spelletje eindigde met de vraag van de ambtenaar of Ellie soms alcohol had gedronken. Hierop antwoordde ze naar waarheid dat ze één glas wijn had genuttigd tijdens de vlucht.  Hoewel ze haar telefoon pakte om het onbeschofte gedrag van de man te filmen, werd ze in no-time opgepakt vanwege alcoholbezit: "Alcoholbezit is in dit land verboden, ook als het al geconsumeerd is", aldus de ambtenaar. 

Ze werd naar een politiekantoor overgerbacht, waar ze bloed moest laten prikken op alcohol. Vervolgens werden Ellie en haar dochter naar een kantine-achtige zaal gebracht waar ze drie dagen lang met andere gevangen opgesloten zaten. Ellie: "De lichten gingen er nooit uit. Er was ook geen airconditioning, dus we smolten daar weg. De bewakers lachten ons liever uit dan dat ze ons hielpen. Mijn dochter is normaal altijd het zonnetje in huis, maar toen stond ze doodsangsten uit."

Inmiddels is dochter Bibi opgehaald door haar vader, maar wanneer Ellie het land mag verlaten is uiterst onzeker. Het kan tot een jaar in beslag nemen voor ze haar paspoort terugkrijgt. Het wijntje aan boord is Ellie dus duur komen te staan: "De juridische kosten, de uitgaven die ik hier moet doen, mijn gemiste inkomsten ... In totaal ben ik al ongeveer 30.000 pond (33.000 euro red.) kwijt. Mijn praktijk is gesloten, al ons spaargeld gaat eraan."