Windsurfster De Geus al zeker van WK-goud nog voor medalrace

Lilian de Geus heeft voor het eerst de wereldtitel veroverd. De 26-jarige windsurfster is al voor de medalrace zeker van het goud bij in de RS:X-klasse bij het WK zeilen in het Deense Aarhus

De Nederlandse windsurfster won vandaag race tien en elf, en bij de laatste race voor de medalrace werd ze vierde, waardoor ze niet meer is te achterhalen in het algemeen klassement. Ze heeft in de tussenstand een voorsprong van dertig punten op de Chinese Yunxiu Lu. De Française Charline Picon volgt op de derde plaats al op veertig punten van de Nederlandse.

Voor De Geus is het haar eerste keer dat ze wereldkampioen is. In 2014 en 2015 was ze er ook al dichtbij, maar toen moest ze genoegen nemen met brons. Op de Olympische Spelen van Rio liep ze op één punt de bronzen medaille mis.

Ook bij de mannen zal de wereldtitel in Nederlandse handen belanden. Na twaalf races gaat tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe aan de leiding met 52 punten. Kiran Badloe staat op de tweede plaats met een puntentotaal van 65,8. De rest is kansloos voor het goud.