Zevenkampster Vetter kan EK-medaille vergeten

Zevenkampster Anouk Vetter heeft nog altijd een kans om op het EK atletiek in Berlijn een medaille te pakken. De Nederlandse opende dag twee met een keurige 6,30 meter bij het verspringen, slechts vier centimeter onder haar persoonlijk record.

Met 6,68 meter viel Katarina Johnson-Thompson wat tegen. De Britse leidster had veel meer punten moeten pakken op wereldkampioene Nafi Thiam om de Belgische serieus te kunnen bedreigen: Thiam kwam tot 6,60 meter en blijft de topfavoriete. Vetter zal voor het brons vooral moeten strijden tegen de Oostenrijkse Ivona Dadic, die de zevenkamp van haar leven draait.

Voor polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar is het klaar. Hij sprong dit seizoen al over 5,70 meter, maar viel in Berlijn ernstig tegen. Pas in de derde en laatste poging kwam hij over 5,16 meter, waarna 5,36 te hoog bleek. Debutante Irene van der Reijken kwam op de 3000 meter steeplechase niet in de buurt van een finaleplek, maar met 9:57,10 presteerde ze wel naar behoren.

Update 13.30 uur
Tony van Diepen, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Nick Smidt hebben zich op de 4x400 meter niet kunnen plaatsen voor de finale. Nederland lag lange tijd op koers voor een plek in de benodigde top-3, maar slotloper Smidt kon dat net niet volhouden. De tijd was vervolgens ook een ruime seconde te traag om als tijdsnelste nog door te mogen. België maakte met kersvers wereldjuniorenkampioen Jonathan Sacoor een ijzersterke indruk, net als de Britse en Franse teams.

Update 15.37 uur
Inmiddels zit het speerwerpen er ook op voor de zevenkampsters en daarmee lijkt het voor Vetter wat medailles betreft klaar. Met 51,25 meter stelde ze licht teleur, terwijl vooral de Duitse concurrente Carolin Schäfer boven verwachting presteerde.

Met alleen de 800 meter nog te gaan staat Schäfer in 'poleposition' voor het brons, met Dadic op haar hielen. Thiam haalde weer flink uit met de speer en verdedigt op de 800 meter een voorsprong op Johnson-Thompson die normaal gesproken ruim voldoende is voor het goud.