Korstanje zwemt met Nederlands record naar halve finales op EK

Zwemmer Nyls Korstanje heeft op het Europees kampioenschap in Glasgow indruk gemaakt in de series van de 50 meter vlinderslag. De 19-jarige Nijmegenaar raffelde zijn serie af in 23,40 seconden, waarmee hij het Nederlands record van Mathys Goosen (23,52) uit juli vorig jaar verbrak.

Korstanje plaatste zich uiteindelijk als derde voor de halve finales. Met 23,60 deed ook Goosen het prima en zijn tiende tijd was eveneens voldoende voor plaatsing. Jesse Puts eindigde als gedeeld zeventiende in 23,81 seconden, Joeri Verlinden kwam niet in actie.

Verlinden spaarde zich voor de 4x100 meter gemengde wisselslag en dat leverde succes op. Met verder ook nog  Maaike de Waard, Arno Kamminga en Ranomi Kromowidjojo zwom Nederland de snelste tijd, hoewel de verwachting wel is dat vooral de Britse ploeg in de finale nog veel sneller kan.

Op de 200 meter vrije slag bij de mannen staan twee Nederlanders in de halve eindstrijd: Maarten Brzoskowski was met 1:48,72 goed voor de dertiende tijd, Kyle Stolk viel met 1:49,34 tegen, maar zijn achttiende tijd was wegens het wegvallen van een Brit en een Rus precies voldoende.

Stan Pijnenburg en Dion Dreesens stelden flink teleur. Met respectievelijk 1:50,02 en 1:50,47 bleven ze ver van hun beste tijden verwijderd en eindigden ze slechts als 33e en 41e.

Kira Toussaint en Tessa Vermeulen haalden het wel op de 100 meter rugslag. Toussaint tikte na 1:00,12 minuten aan en dat leverde haar de zesde tijd op. De 1:00,79 van Vermeulen was de vijftiende plek, nog precies genoeg voor een plek in de halve finales.