'Chefkok Ramsay is een ongevoelige racist'

Chefkok Gordon Ramsay gaat in samenwerking met tv-zender National Geographic een nieuwe serie kookprogramma's maken, maar zodra dit nieuws bekend werd gemaakt, werden de tv-zender en Ramsay direct bedolven onder een diarree van deugdelijkheid.

Het idee achter de show 'Gordon Ramsay: Uncharted' is namelijk dat Ramsay de wereld rondreist en in landen en culturen terecht komt die de meest lekkere gerechten serveren. Ramsay wil het klaarmaken van deze gerechten leren van de lokale koks en later die gerechten op zijn eigen wijze klaarmaken en een simpele wedstrijd moet dan uitwijzen welke versie het lekkerst is.

En vooral dat laatste schoot veel deugrakkers in het verkeerde keelgat. "Hoe durft een witte man nog steeds in buitenlandse culturele wateren te waden en hen te vertellen dat hun eten beter kan", aldus Sejal Sukhadwala, een prominent voedselcriticus uit Groot-Brittanië. "Ik zal niet kijken", riep ze trots, vervolgend met "Het is onbegrijpelijk dat na de dood van Anthony Bourdain, tv-zenders stug door blijven gaan met het maken van dit soort arrogante en verbijsterend tactloze programma's."

"Het stinkt naar kolonialisme, vanaf dag één dat ik het hoorde", volgens Mayukh Sen, een andere criticus, in de Washington Post. "Een buitenlands gerecht, dat door de Westerse Ramsay wordt ontdekt, uitgeplozen en verbeterd tot iets grandioos."

"Wanneer krijgen anderen de kans om dit soort programma's maken; een vrouw, een homo, transgender, in plaats van die hetero cisgender mannen zoals Anthony Bourdain, Andrew Zimmern of Action Bronson."

National Geographic kwam natuurlijk razendsnel met een reactie, maar bood alleen verontschuldigingen aan voor het misverstand en het feit dat de boodschap van het programma verkeerd geïnerpreteerd werd. Wordt ongetwijfeld vervolgd...