Nog twee Nederlandse boten naar finales EK roeien

Op het Europees kampioenschap roeien in Glasgow heeft het Nederlandse team nog twee boten in de finales gekregen, naast de zes boten die zich donderdag al voor de finales plaatsten.

De vrouwen dubbel-vier, met olympisch zilver en WK-goud de meest succesvolle Nederlandse boot van de laatste twee jaar, moest de herkansingen in, maar daarin ging het prima: Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers wonnen hun herkansing en plaatsten zich overtuigend voor de finale.

Ook de vrouwen vier-zonder staat in de eindstrijd. In de herkansingen was een plek bij de eerste twee nodig en voor Hermijntje Drenth, Willeke Vossen, Marleen Verburgh en Kirsten Wielaard was dat geen probleem: het kwartet eindigde als tweede, kort achter de Britse boot, maar ruim voor de Deense dames.

Twee van de vijf Nederlandse boten die vrijdag om finaleplaatsen streden moeten genoegen nemen met de B-finale. Amber Kraak kwam er in de lichte skiff niet aan te pas en werd vijfde, waar top-2 nodig was. Vincent Klaassens en Sander de Graaf eindigden in de twee-zonder als vierde in hun halve finale, één plek buiten een plaats in de A-finale. Skiffeur Harold Langen werd ook in de herkansingen kansloos laatste.

De A-finales worden zaterdag en zondag vanaf het middaguur (Nederlandse tijd) gevaren. Voor die tijd staan er nog C- en B-finales en halve finales op het programma.