Kromowidjojo ontsnapt op EK, Kamminga en estafettedames sterk

Zwemster Ranomi Kromowidjojo is tijdens de Europese kampioenschappen in Glasgow ontsnapt aan vroegtijdige uitschakeling op de 50 meter vrije slag. De voormalig olympisch- en wereldkampioene zwom de vijfde tijd, maar werd bijna slachtoffer van de regel die aangeeft dat slechts twee zwemsters per land naar de halve finales mogen.

Kromowidjojo eindigde in haar serie als tweede in 24,82 seconden, vlak achter de 24,77 van landgenote Tamara van Vliet. Een serie eerder deed Kim Busch het met 24,93 seconden uitstekend, het bleek zelfs genoeg voor de zesde tijd van iedereen, maar voor haar was het dus net niet genoeg om door te mogen. Met 24,14 en 24,27 staken favorietes Sarah Sjöström (Zweden) en Pernille Blume (Denemarken) boven de rest uit.

Update 11.55 uur
Op de 100 meter vlinderslag bij de vrouwen staat Kinga Zandringa in de halve finales. Met haar 59,00 seconden kwam ze tot de dertiende tijd, wel ver achter de 56,87 van torenhoog favoriete Sjöström.

Update 12.05 uur
Op de 100 meter schoolslag bij de mannen heeft Arno Kamminga zich zonder grote problemen geplaatst voor de halve finales. De houder van het Nederlands record zwom met 59,53 seconden naar de vijfde tijd. Ties Elzerman startte sterk, maar eindigde met 1:01,69 uiteindelijk als 31e.

De series werde gedomineerd door de Britten: met 57,89 was wereldrecordhouder Adam Peaty een klasse apart, maar de strijd speelde zich vooral achter hem af. James Wilby werd tweede met 59,12 seconden, waardoor de 59,14 van Ross Murdoch - de derde tijd - net niet genoeg was om naar de halve finales te mogen, wegens de eerdergenoemde regel over twee deelnemers uit één land in de halve finales.

Update 12.30 uur
Op de 4x100m vrije slag bij de vrouwen hebben Busch, Kira Toussaint, Marjolein Delno en Femke Heemskerk zich relatief simpel geplaatst voor de finale van vrijdag. Het kwartet zwom naar een tijd van 3:38,30 minuten, de snelste tijd van de series.

Bij de mannen zwommen Stan Pijnenburg, Nyls Korstanje, Kyle Stolk en Jesse Puts naar een tijd van 3:16,78, de zesde tijd. Regerend Europees kampioenen Frankrijk strandden op plek negen en haalden de finale niet.

Kromowidjojo voor de wedstrijd in Glasgow (Pro Shots / Insidefoto)
Kromowidjojo voor de wedstrijd in Glasgow (Pro Shots / Insidefoto)