'Downie' om speelgoedpistool doodgeschoten in Zweden

In Zweden is commotie ontstaan nadat de politie in Stockholm een 20-jarige man met het syndroom van Down heeft doodgeschoten. De man, met de verstandelijke vermogens van een kind van 3, liep op straat met een speelgoedpistool. Volgens de eerste verklaringen van de agenten gedroeg Eric Torrel zich 'uiterst dreigend', iets wat de ouders van de jongen die nog thuis woonde, zich niet kunnen voorstellen. 

Toen zijn ouders hem in de nacht van woensdag op donderdag niet konden vinden, gaven ze hem als vermist op aldus het Algemeen Dagblad. Kort daarop hoorden ze tumult buiten waarop de vader van Eric naar buiten toog: "Toen ik mijn zoon buiten ging zoeken, zag ik politieauto's op straat. Daarna zag ik tot mijn afgrijzen hoe onze Eric met drie kogels in zijn maag werd neergeschoten. Dit is onmogelijk te begrijpen. Onze zoon zou nog geen vlieg kwaad doen. Hij was de vriendelijkste persoon ter wereld.''

Volgens de ouders was het speelgoedpistool duidelijk een nep-exemplaar, dat eigenlijk altijd onaangeroerd op een grote hoop speelgoed heeft gelegen. Ze hebben geen flauw idee wat de jongen er toe heeft bewogen om met het kleinood de straat op te gaan. Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft aangegeven per omgaande een onderzoek in te stellen naar 'mogelijk verkeerd handelen van de betrokken agenten'.