Ajax heeft geen kind aan Sturm Graz en gaat door

Ajax is op overtuigende wijze door naar de volgende voorronde van de Champions League. De Amsterdammers wonnen ook de return van Sturm Graz.

Bij de bezoekers kreeg Dusan Tadic van coach Erik ten Hag een basisplaats. De zomeraanwinst debuteerde vorige week als invaller, toen Ajax in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 won. Ook in de return in de Merkur Arena kwam de ploeg niet in de problemen. Tadic kreeg de eerste goede kans toen hij met links de bal over de keeper wilde stiften, maar dat mislukte.

Na bijna een halfuur had Klaas Jan Huntelaar moeten scoren uit een prima voorzet van David Neres vanaf de linkerflank. Net als Tadic stuitte de ervaren spits echter op doelman Jörg Siebenhandl. Vlak voor rust was het alsnog raak voor The Hunter. Neres gaf dit keer vanaf rechts hoog voor, Huntelaar controleerde de bal op de borst en hij volleerde met de buitenkant van de rechtervoet keurig raak.

Aan de andere kant kreeg André Onana weinig te doen; de Ajax-keeper werd alleen getest bij een afstandsschot van Stefan Hierländer. Door de voorsprong kon de Amsterdammers na rust niets meer gebeuren, zeker niet toen Tadic bij het begin van de tweede helft al 0-2 maakte. Noussair Mazraoui ontsnapte op rechts aan buitenspel en zijn lage voorzet werd door de Serviër simpel binnengewerkt.

Kort daarna mocht Daley Blind invallen voor Nicolás Tagliafico, die in de eerste helft tegen een gele kaart was opgelopen. Halverwege de tweede helft werd Tadic afgelost door Donny van de Beek, waar dat vorige week nog andersom was. De invaller vond na een steekpass van Ziyech de keeper op zijn weg en na 77 minuten werd het toch 0-3. Invaller Max Wöber zette met een pass door het centrum van de Oostenrijkse defensie Huntelaar alleen voor de keeper. Met een handig stiftje maakte de spits het fraai af.

Een knullig eigen doelpunt van Onana zorgde ervoor dat Sturm Graz in de slotminuten toch nog van de nul af kwam. De Afrikaan kreeg een hobbelende terugspeelbal van Matthijs de Ligt niet onder controle, waardoor de bal zomaar in het Amsterdamse doel belandde: 1-3.

In de voorlaatste voorronde van de Champions League treft Ajax het Belgische Standard Luik, de club van trainer Michel Preud'homme (oud-coach FC Twente). De heenwedstrijd is komende dinsdag al in Luik en de return in Amsterdam volgt precies een week later.