Ezels breken rug door dikke toeristen op Grieks eiland

Het Griekse eiland Santorini is ontzettend populair onder toeristen, maar voor de lokale ezels is dat niet best. Vele toeristen zijn namelijk te besodemieterd om zelf even de berg of de steile stenen trapjes naar Fira op te lopen en gaan dus maar op de rug van een ezel.

Voor een ezel die grofweg een kilo of vijftig op gezonde wijze kan dragen is dat vaak geen pretje, zeker niet als je je bedenkt dat ook ranzigdikke toeristen gewoon op de rug van zo'n beest gezet worden. Het resultaat: gebroken ruggen en ingezakte ruggengraten.

Volgens Help the Santorini Donkeys zouden toeristen verplicht gewogen moeten worden. Eigenaren zien hun inkomsten natuurlijk verdwijnen en zijn het dan ook niet eens met maatregelen, maar ze ondernemen wel enige actie: de boeren fokken vooral door met grote ezels met sterke ruggen.

Die eigenaren staan dan ook niet echt aan de kant van hun ezels: hele dagen staan de dieren met veel te weinig water in de brandende zon, terwijl ze na hun sleurwerk met een toerist op de rug boven ook nog eens vracht moeten vervoeren in de steile straatjes.

Een lekker pensioen na een leven hard werken - waar ze vaak ernstige 'doorzitwonden' aan overhouden - zit er naar verluidt ook niet in. Oude ezels worden aan hun lot overgelaten of volgens dierenbeschermers zelfs 'gewoon' van de rotsen geduwd, linea recta de zee in.