Fietsers Tadzjikistan bewust aangereden

De Tadzjiekse politie heeft maandagochtend bekend gemaakt dat de Tadzjiekse automobilist die zondagmiddag een Nederlandse fietser doodde en een ander verwondde, de groep toeristen opzettelijk heeft geramd. 

De 56-jarige René Wokke uit Amsterdam overleed bij de aanslag, zijn vriendin Kim Postma raakte gewond. Volgens een broer van René was het tweetal op weg van Thailand naar Iran, en wilden zij het 'onveilige' Afghanistan hierbij mijden. Tadzjikistan had de 'veilige route' moeten zijn. 

Een official gaf in Tadzjiekse nieuwskanalen bovendien aan dat de reizigers na de bewuste crash met een ‘scherp voorwerp’ zouden zijn aangevallen. Hij wilde nog niet stellen dat er sprake was van een terroristische aanslag. De politie houdt ook nog rekening met een roofoverval of een meervoudige moord. Bij de aanval kwamen ook een Zwitser en twee Amerikanen om het leven. De groep fietsers verkende gezamenlijk het land, dat erg populair is onder toeristen.

Een van de inzittenden van de auto, een 21-jarige Tadzjiek, werd na een klopjacht gearresteerd. Twee andere inzittenden die zich bij hun aanhouding verzetten, werden doodgeschoten. De autoriteiten zijn nog op zoek naar drie andere verdachten, die gewapend zouden zij met geweren en messen. Wat hun rol is, is nog niet duidelijk.

Een van de gewonde slachtoffers heeft in het ziekenhuis bovendien verklaard dat de groep ook is beschoten door de daders.

De minister van Binnenlandse Zaken in de voormalige Sovjet-Republiek, Ramazon Rahimzoda, verklaarde maandagochtend op een persconferentie dat het motief achter de aanval nog niet duidelijk was. President Emomalii Rahmon heeft persoonlijk de leiding over het onderzoek op zich genomen.

,,We moeten nu zo snel mogelijk helder krijgen of er daadwerkelijk sprake is van een terroristische aanslag”, gaf Rahimzoda aan.