'Nederlandse fietsers gedood in Tadzjikistan, mogelijk aanslag'

In het Centraal-Aziatische land Tadzjikistan zijn zondagmiddag meerdere buitenlandse fietsers omgekomen. Volgens media in de voormalige Sovjet-republiek gaat het om Nederlanders, maar de Amerikaanse ambassade in hoofdstad Dushanbe heeft laten weten dat in elk geval twee Amerikanen gedood zijn.

Of het om een aanslag of een ongeluk gaat is nog onduidelijk. Akhbor meldde dat sprake was van een terroristische aanslag met geweren en messen, terwijl Ozodi en Asia Plus zeggen dat er een fatale aanrijding met een auto plaats heeft gevonden. Ozodi meldt daarbij dat de 21-jarige bestuurder van de auto inmiddels is opgepakt, nadat deze was gevlucht.

Op de site van Ozodi zijn een paar foto's te zien, onder meer van twee op de grond liggende fietsen en van een door Dushanbe fietsende groep. Aanvankelijk stond er ook een foto bij van een slachtoffer in sportkleding en met fietshelm, met een gezicht vol bloed, maar die foto is verwijderd.

De groep was Tadzjikistan per fiets aan het verkennen en bevond zich ten zuiden van Dushanbe. In totaal spreekt men van vier tot zeven doden, terwijl er ook nog slachtoffers in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen, maar meer details zijn nog schaars. President Emomali Rahmon heeft laten weten dat er uitgebreid onderzoek gedaan wordt.

Tadzjikistan is populair onder buitenlandse fietsers, die een belangrijke inkomstenbron vormen voor het land. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is uiteraard ook druk bezig met onderzoek naar wat er precies is gebeurd.