Qatar speelde vals om WK binnen te halen

Het toch moeilijk als roddelblaadje te omschrijven The Sunday Times heeft een primeur die mogelijk het aanstaande wereldkampioenschap voetbal in Qatar op losse schroeven zet. De krant beschikt over informatie waaruit blijkt dat het Islamgekke en schatrijke golfstaatje een zware overtreding tegen de FIFA-reglementen zou hebben begaan om het WK binnen te slepen. Naar verluidt hebben de oliesjeiks diverse invloedrijke personen ingehuurd om de concurrentie te besmeuren.

Zo zouden de Arabieren een PR-bureau en oud-CIA-agenten hebben ingezet om doelbewust foute informatie te verspreiden over de WK-bids van de Verenigde Staten en Australië, destijds de belangrijkste concurrenten voor de slavendrijvers Qatari. Een klokkenluider die de nogal controversiële informatie aan The Times doorspeelde, rept ook over een gerespecteerde wetenschapper die van de organisatie 9000 dollar zou hebben ontvangen om een vernietigend rapport te schrijven over de hoge kosten van een WK in Amerika, Dat rapport is daarna verzonden naar verschillende nieuwsorganisaties.

Qatar zou verschillende invloedrijke figuren in Australië en de Verenigde Staten hebben betaald om de kandidatuur van hun eigen respectievelijke landen zwart te maken. Iets dat volkomen in strijd is met de reglementen van de Wereldvoetbalbond, dat zegt dat 'geen enkele mondelinge of schriftelijke verklaring mag worden afgelegd, gunstig of ongunstig, over de kandidaturen van andere landen'. Ironisch genoeg kregen de tijdelijke werknemers van de sjeiks de opdracht om te laten afspiegelen dat er geen draagvlak zou zijn onder de bevolking van de beide landen voor een WK. Een belangrijk criterium om voor de organisatie van zo'n toernooi in aanmerking te komen.

Ironisch, omdat de Arabieren zelf ook niet bepaald warm lijken te lopen voor een WK in eigen emiraat.

De klokkenluider zou zelf betrokken zijn geweest bij de Qatarese WK-bid en dus goed op de hoogte zijn.

Het is niet de eerste keer dat het Arabische land negatief in het nieuws komt omtrent het aanstaande WK. Eerder al kwam de Independent met de constatering dat voor de bouw van de stadions slaven werden ingezet en de onmenselijke werkomstandigheden al voor de nodige sterfgevallen hadden gezorgd. Qatar beloofde na een vermaning van de FIFA beterschap, maar daar lijkt in de praktijk weinig terecht van te komen.