Australische hockeysters naar kwartfinales WK, België overleeft groep

Voor het eerst sinds veertig jaar overleeft België de groepsfase van het WK hockey voor vrouwen. Door een knappe 6-3 overwinning op Japan hebben de Red Panthers de poule afgesloten als nummer twee, waarmee ze zich hebben geplaatst voor de cross-over-wedstrijd tegen Spanje van maandag. Op Hockey.nl zijn de nodige filmpjes met goals te zien.

Door het 1-1 gelijkspel in de andere wedstrijd van die poule, Nieuw-Zeeland tegen Australië, gaan de Aussies als groepswinnaar rechtstreeks naar de kwartfinale en plaatst Nieuw-Zeeland zich als nummer drie voor de cross-overs. Japan is uitgeschakeld.

In poule D, de andere poule die zaterdag ten einde kwam, eindigde Duitsland als groepswinnaar dankzij een 3-1 overwinning op Spanje. Nummer twee Argentinië stelde teleur en kwam tegen Zuid-Afrika niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Zuid-Afrika is uitgeschakeld.

Al bekende cross-over-wedstrijden
België – Spanje
Argentinië – Nieuw-Zeeland

Al bekende kwartfinales
Duitsland – België/Spanje
Australië – Argentinië/Nieuw-Zeeland

De cross-over-wedstrijden en kwartfinales worden na zondag aangevuld, als ook poule A en poule B hun laatste groepswedstrijden achter de rug hebben.

Nieuw-Zeeland - Australië (1-1)
13' 1-0 Olivia Merry
18' 1-1 Emily Smith
Australië eindigde als eerste van poule D dankzij een gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland kwam in het eerste kwart wel op voorsprong en kreeg ook na de gelijkmaker van Australië in het tweede kwart genoeg kansen. Een doelpunt van de Kiwi’s werd na het ingrijpen van de videoscheidsrechter afgekeurd wegens het raken van de bal met de bolle kant van de stick.

Japan - België (3-6)
7' 0-1 (sc) Judith Vandermeiren
17' 0-2 Jill Boon
22' 0-3 Anne-Sophie Weyns
33' 0-4 Louise Versavel
36' 1-4 (sc) Akiko Kato
39' 1-5 Louise Versavel
47' 1-6 (sc) Louise Versavel
50' 2-6 (sc) Kana Nomura
57' 3-6 (sc) Hazuki Nagai
Mede dankzij de bevliegingen van Jill Boon, oud-speelster van Oranje Zwart, liep België tegen Japan voor rust uit naar een 0-3 voorsprong. Die klap kwam Japan in het derde en vierde kwart niet meer te boven (3-6), waardoor de Red Panthers de zege binnenhaalden die vereist was om niet te worden uitgeschakeld.

Na de 0-1 van Judith Vandermeiren uit een strafcornervariant in de zevende minuut raakte Boon 'on fire'. Eerst verlengde ze een voorzet vanaf links schitterend met haar backhand (0-2). Daarna dolde ze twee Japanse verdedigsters met twee verschillende turns en speelde ze teamgenote Anne-Sophie Weyns aan, die scoorde (0-3). Hoewel een van de twee Japanse verdedigsters tijdens de actie van Boon haar stick liet vallen, was het een mooie goal.

In het derde kwart sloeg Boon een bal de cirkel in, die door Louise Versavel knap werd binnengeschoten (0-4). Het was haar tweede assist van de wedstrijd. Bij deze riante voorsprong kon bondscoach Niels Thijssen het zich zelfs veroorloven zijn keepster te wisselen voor de reservekeepster.

Daarna ging de Belgische show verder. Japan scoorde nog wel uit een strafcorner (1-4), maar even later maakte Versavel een veldgoal (5-1) en sleepte ze ook een strafcorner binnen (1-6), waarmee ze een hattrick op haar naam schreef. In het laatste kwart bepaalde Japan de eindstand via twee rake strafcorners nog wel op 3-6, waarmee het het doelsaldo iets opvijzelde.

Argentinië - Zuid-Afrika (1-1)
30' 0-1 Jade Mayne
47' 1-1 Maria Jose Granatto
Een opmerkelijke uitslag in poule C. Zuid-Afrika was eerder deze week helemaal weggespeeld door Spanje (7-1), maar Argentinië kwam tegen de Zuid-Afrikanen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Vlak voor rust kwam Argentinië zelfs op achterstand. Daarna drongen Las Leonas wel aan en haalden ze de ene na de andere strafcorner, maar op een doelpunt van Maria Granatto na was het niet overtuigend wat de Argentijnen lieten zien.

Voor de eindstand van deze poule maakt het niet. Duitsland gaat als groepswinnaar door naar de kwartfinale en Argentinië en Spanje spelen als nummers twee en drie een cross-over-wedstrijd tegen een ploeg uit poule D.

Spanje - Duitsland (1-3)
5' 0-1 (sc) Anne Schröder
30' 1-1 (sc) Xantal Gine
37' 1-2 Selin Oruz
40' 1-3 (sc) Marie Mävers
Door de twee overwinningen op Argentinië en Zuid-Afrika had Duitsland in hun laatste poulewedstrijd aan een gelijkspel genoeg om zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinale. Die Danas kwamen na vijf minuten op voorsprong en zagen Spanje op slag van rust de gelijkmaker maken, maar na rust trokken ze de wedstrijd met twee goals naar zich toe. Daardoor eindigen ze de poulefase met negen punten uit drie duels.