Gewelddadige migranteninvasie Spanje

Spanje heeft twee enclaves op Noord-Afrikaans grondgebied, Ceuta en Mellila. Beide gebieden worden al jarenlang bestormd door migranten, aangezien een ieder die de grens weet over te steken, zich op Spaans grondgebied en dus automatisch in de EU bevindt.

Donderdag was ongetwijfeld de meest geweldadige dag in Ceuta sinds tijden. Een groep van ongeveer zeshonderd migranten bestormden de metershoge hekken van het dorpje en viel Spanje binnen. De opgetrommelde Guardia Civil, normaal gesproken een politiemacht waar niet mee te spotten valt, werd met zelfgemaakte vlammenwerpers en chemicaliën aangevallen. Twintig agenten raakten gewond bij deze uiterst goed gecoördineerde bestorming.

De migranten die de klim over het prikkeldraad succesvol aflegden, renden direct naar het immigrantencentrum om asiel aan te vragen. De overigen werden door de Marokkaanse politie aangehouden. Het immigrantencentrum zit inmiddels tsjokvol Afrikanen.

De politie was compleet verrrast door de uitrusting van sommige migranten. Sommigen droegen vlammenwerpers, gebluste kalk, sprays en kniptangen met zich mee om de politie aan te vallen. De verwondingen van de agenten varieerden van brandwonden, ademhalingsproblemen en oog- en huidirritaties.

Dit jaar alleen al komen er gemiddeld 54 migranten per dag de EU via Spanje binnen, de meesten via zee, maar ook de zwaar beveiligde Noord-Afrikaanse enclaves zijn erg populair.