Zweden bombardeert bosbrand

Zweden staat wegens de hitte en droogte en al dat soort ellende al geruime tijd half in de fik, inclusief enorme bosbranden waarvan de brandweer de hoop op blussen al heeft opgegeven en men puur hoopt op een omslag in het weer.

Ook in de bossen bij Älvdalen brandt het al twee weken lang en dat zijn niet zomaar bossen: er ligt een groot oefenterrein van het Zweedse leger, vol niet-ontplofte munitie. Voor de brandweer is het dus niet te doen om daar op de grond bij te komen en andere opties om te blussen wierpen nog niet echt hun vruchten af.

De luchtmacht kwam echter met een oplossing: brand bestrijden met explosies. Twee Gripen's, de lokale versies van de F-16, werden de lucht ingestuurd met een ruim tweehonderd kilogram zware GBU-49, een bom. Die werd van drie kilometer hoogte op het vuur gemikt en kwam precies op het doel terecht.

"Door de explosie en de drukgolf kan er zuurstof ontnomen worden van de brand, en omdat de brand op een schietterrein woedt konden we het proberen", aldus Johan Szymanski namens de lokale autoriteiten. Vooralsnog lijkt hij tevreden over het resultaat: "Onze voorlopige inschatting is dat het een goed effect heeft gehad."

Of er naar aanleiding van de op het oog succesvolle actie meer bommen gegooid gaan worden op de bosbranden is nog de vraag.

Zweden bombardeert bosbrand (Bron: YouTube)