Ongeïnspireerd AZ beleeft dramatische avond in Kazachstan

AZ heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in Almaty. Door de 2-0 nederlaag is er weinig perspectief om de groepsfase van de Europa League te halen.

Zonder de aan Wolfsburg verkochte Wout Weghorst heeft AZ de afgelopen weken gesleuteld aan een nieuwe speelswijze en dat resulteerde in Kazachstan niet het gehoopte resultaat. Thuisploeg Kairat Almaty is al volop in competitie en profiteerde duidelijk van het surplus aan ritme en automatismen. De club heeft eigenlijk maar één bekende naam in de gelederen, maar met Andrey Arshavin is het wel direct een hele grote vedette. Toch kwam het gevaar in de tweede voorronde van de Europa League niet van de oud-speler van Arsenal.

Spits Aderinsola Eseola werd de man van de wedstrijd door beide goals op zijn naam te schrijven. De eerste maakte de 27-jarige aanvaller uit Oekraïne al na twaalf minuten spelen. Ron Vlaar ging kinderlijk in de fout en de goaltjesdief van Kairat schoot de bal beheerst onder doelman Marco Bizot door. Zijn tweede treffer volgde vijf minuten na rust en was eigenlijk niet eens onverdiend te noemen.

AZ maakte een ongeïnspireerde indruk en kon de eerste wedstrijd van Guus Til als aanvoerder niet kantelen. Ook de jonge Myron Biadu maakte niet het verschil. Hij werd met zijn zeventien jaar en 193 dagen de jongste Alkmaarse debutant in een Europese wedstrijd, maar beleefde niet de primeur die hij in gedachten had. Fred Friday had het vizier ook al niet op scherp staan en maakte direct duidelijk dat de fans van hem niet hoeven te verwachten dat hij in de forse voetstappen van Weghorst kan treden. Voor trainer John van den Brom is er nog voldoende werk aan de winkel. De return wordt over exact een week afgewerkt in Alkmaar.