AMV'ers massaal verslaafd aan Rivotril

De groepen Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV'S), die met grote regelmaat voor grote overlast zorgen in asielzoekerscentra in onder meer Weert, Ter Apel, Middelburg en Oisterwijk, en nu ook in Grave, zijn verslaafd aan het anti-epilepsiemiddel Rivotril. Volgens Sander Swiers, manager Bijzondere Opvan van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is het middel "De drug van het moment, verslavender dan heroïne", en dat zorgt voor de problemen door een kleine groep. 

"De jongeren die we de laatste tijd veel hebben binnengekregen, uit de veilige landen, daar zit heel vaak een verslavingsproblematiek onder’’ aldus Swiers, die aangeeft dat het het middel online makkelijk te krijgen is. Sommige asielzoekers krijgen het op doktersvoorschrift, omdat het ook wel als slaap- en kalmeringsmiddel wordt gebruikt. Volgens een woordvoerder van het Trimbos instituut werkt Rivotril zeker verslavend: "Je moet oppassen met langdurig gebruik, want je zult steeds meer nodig hebben. En het kan heel moeilijk zijn om er mee te stoppen."

Verslavingskliniek Jellinek is bekend met het gebruik van het spul door minderjarige asielzoekers, maar volgens de kliniek is het nog niet  als 'groot probleem' gesignaleerd. 

Het enige wat COA kan doen om de onrust door deze groep tegen te gaan, is ze uit elkaar te halen en te verspreiden over de rest van het land. In Grave was de groep probleemjongeren tot voor kort zo'n 20 man sterk. Swiers: "Nu hebben we er 4, op 46 amv'ers. Als je maar een paar van die probleemjongeren hebt, dan zorgt dat voor een andere groepsdynamiek.".