Enorm vloeibaar watermeer gevonden op Mars

Onderzoekers hebben naar alle waarschijnlijkheid een enorm meer met vloeibaar water gevonden op Mars. Dat er water is op de rode planeet is al lang bekend, maar alles wat tot nu toe gevonden was lag opgeslagen in de permafrost onder de grond of ijskappen op de polen, zeker niet in vloeibare vorm.

Met behulp van de Europese sonde Mars Express zijn ijskappen onderzocht met de radar. Op de beelden bleek een gebied van zo'n twintig kilometer op de zuidpool van Mars in doorsnede eenzelfde reflectie terug te geven als de grote (vloeibare) meren onder het ijs van Antarctica en Groenland.

Al decennia wordt over het bestaan van een dergelijk meer gespeculeerd, maar er was nog nooit bewijs - of zelfs een serieuze aanwijzing - gevonden. De onderzoekers zeggen niks over de mogelijkheid van leven in het grote meer, maar het zou een prima startplek kunnen zijn voor een zoektocht.

Daar moet wel een kanttekening bij gezet worden: het water is stervenskoud en de druk is vanwege de ijskap erboven enorm hoog. Ook is het water vermoedelijk veel zouter dan het zeewater op onze planeet, waardoor leven moeilijk - maar zeker niet onmogelijk - lijkt.

Het bereiken van het (vloeibare) water is een forse uitdaging: het meer bevindt zich onder een ijskap van een dikke anderhalve kilometer. Voor de liefhebber zijn hier meer details te vinden over de bijzondere ontdekking.