MLB: Prachtig debuut werper na zware hoofdblessure

Honkballer Daniel Poncedeleon heeft een bijzonder fraaie avond achter de rug. De 26-jarige Amerikaan is werper van beroep, maar schopte het nog niet tot de MLB. Daar zat hij wel tegenaan, want hij zat in het opleidingstraject van de St Louis Cardinals, maar vorig jaar ging het mis.

Op 9 mei speelde Poncedeleon met de Memphis Redbirds, een opleidingsteam van de Cardinals, tegen de Iowa Cubs, het equivalent van de Chicago Cubs. Met Victor Caratini aan slag ging het helemaal fout: Caratini mepte de bal recht vooruit, vól op het hoofd van Poncedeleon.

De werper ging gestrekt en was bewusteloos, maar vrij snel liet hij weten op te willen staan om zelf het veld te verlaten. Dat stonden de artsen en trainers van zowel de Redbirds als de Cubs hem absoluut niet toe: Poncedeleon was zeer ernstig gewond geraakt aan zijn hoofd en werd met spoed afgevoerd.

In het ziekenhuis onderging hij een operatie om de druk in zijn hoofd te verminderen, waarna hij nog drie weken moest blijven. De Cubs en Caratini lieten ondertussen overigens zien dat er nog altijd mensen zijn die het vertrouwen in de mensheid weer wat in ere herstellen: Caratini bezocht Poncedeleon al snel in het ziekenhuis, zamelde met zijn ploeggenoten geld in om Poncedeleon's familie per vliegtuig over te laten komen en vroeg zijn vrouw om die familie te voorzien van wat lekkere maaltijden gedurende hun verblijf.

Poncedeleon liet weten bijzonder dankbaar te zijn en na een langdurig herstel kreeg hij in augustus te horen dat hij weer mocht honkballen. Uiteindelijk kwam hij pas in het voorjaar van dit jaar weer het veld op en deze week werd hij opgeroepen door de Cardinals, waar hij maandagavond dan eindelijk zijn MLB-debuut mocht maken.

Dat deed Poncedeleon ook nog eens op uitermate indrukwekkende wijze: hij gooide zeven innings tegen de Cincinnati Reds en stond geen enkele hit toe, zeldzaam voor een werper, ongekend voor een debutant. Helaas ging het voor de Cardinals alsnog fout: werper Bud Norris vernaggelde het in de laatste inning en de Reds wonnen met 2-1.

Uitslagen MLB maandag
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 3-5
Philadelphia Phillies - Los Angeles Dodgers 6-7
Toronto Blue Jays - Minnesota Twins 3-8
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 2-1
Cleveland Indians - Pittsburgh Pirates 0-7
Miami Marlins - Atlanta Braves 1-12
New York Mets - San Diego Padres 2-3
Tampa Bay Rays - New York Yankees 7-6
Chicago Cubs - Arizona Diamondbacks 1-7
Texas Rangers - Oakland Athletics 3-15
Milwaukee Brewers - Washington Nationals 6-1
Kansas City Royals - Detroit Tigers 4-5
Los Angeles Angels - Chicago White Sox 3-5

Poncedeleon's fantastische MLB-debuut (Bron: YouTube)